A nap végére Önnek is gyakran fáj a nyaka? Ezek az irodai tippek segíthetnek

Ha sokat ülünk a számítógép előtt, gyakran megfájdul a nyakunk, a csuklónk, de van úgy, hogy az egész hátunk sajog. Sokan beletörődnek ebbe, mondván, hogy sok a munka… De nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen. A kar izomfájdalmainak elkerülésére például kiváló csuklótámaszok léteznek. És a nyakfájdalom előfordulása is viszonylag könnyen csökkenthető.

Többféle megoldás létezik. Egyebek mellett a székünk magasságára kell odafigyelni. Fontos, hogy amikor az irodai asztalnál ülünk, a lábszárunk és a combunk 90-110 fokos szöget zárjon be. Ha így teszünk, elvileg a magasság megfelelő. Ha mégis “ágaskodnunk” kellene, szerezzünk be lábtámaszt.

 

Ha ezzel megvagyunk, figyeljünk arra is, hogy az irodai széken úgy helyezkedjünk el, hogy a háttámla ne csak a hátunkat, hanem a derekunkat is támassza. Vagyis amennyire csak lehet, csússzunk hátra a székben. A karunk pedig úgy legyen a kartámaszon, hogy az alkar és a felkar derékszöget zárjon be. Így elvileg helyesen ülünk a számítógép előtt, de arra is figyelnünk kell, hogy a monitor milyen magasságban helyezkedjen el. Fontos, hogy a szemünkkel nagyjából egyvonalba kerüljön a képernyő teteje, de a legideálisabb, ha pár centivel alacsonyabban van. És persze mindig közvetlenül előttünk legyen a monitor, nagyjából 40 centiméteres távolságra.

 

Az irodai asztalon használjunk csuklótámaszt – ezekről itt írunk részleteket – és helyezzünk el mindent karnyújtásnyira. Nagyjából 20-30 centiméteres távolság az ideális. Ennél távolabb ne legyenek semmilyen, rendszeresen használt irodaszerek.

És hogy mitől fájdul meg a legtöbbször a nyak?

 

Attól, ha túl sokat nézünk lefele vagy felfele. Az ideális helyzet a nyaknak a 10-20 fokos szög. Vagyis lehetőleg úgy állítsuk be a monitorunkat, hogy ha ennyire lehajtjuk a fejünket, akkor is szemben legyen a képernyő. Általában ha kicsit megdöntjük, már sokat tettünk a nyakfájdalom elkerüléséért.

 

Érdemes tehát időt szakítani a szék és a monitor beállítására. Pár perc alatt túl lehetünk az egészen. Az eredmény pedig már pár nap után érezhető lesz. Elképzelhető, hogy elsőre kicsit kényelmetlennek érezzünk majd a pozíciót. De a helyes kifejezés inkább a szokatlan. Vagyis, miután megszoktuk ezt a testtartást, valószínűleg már a fájdalom sem fog jelentkezni.

 

Ön is megfelelő irodai széket, asztalt, ergonómiai kiegészítőt keres az irodájába? Itt nézzen körbe!