Airprint, Google print, mobilprint. Melyik mit jelent, és mire jó?

Többször foglalkoztunk már azzal, miszerint az elkövetkező években egyre több munkahelyen törekednek majd arra, hogy a dolgozóknak lehetővé tegyék a rugalmas munkavégzést. Ezért sok helyen vezetik be a legmodernebb nyomtatási megoldásokat is. Azaz az Airprint, a Google print és a mobilprint megoldásokat. De mi a különbség ezek között? És hogyan segítik a modern munkavégzést?

A nagy gyártó cégek úgy alakítják rugalmassá az irodai nyomtatást, hogy lehetővé teszik a távolról és hordozható eszközökről történő vezeték nélküli munkát. És persze úgy próbálják kialakítani az eszközpalettát, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő megoldást.

 

Az Apple például lehetővé teszi az Airprint nyomtatást, a Google egy hasonlóan felhő alapú nyomtatási módszert hozott létre és minden gyártó fejleszt saját mobilapplikációt is a nyomtatáshoz. Mindegyik megoldás lényege egyébként a wifi kapcsolat. Így, ha szeretnék a felsoroltak valamelyikét eredményesen használni, nem árt, ha ehhez megfelelő nyomtatót választunk.

 

De nézzük, melyik nyomtatási lehetőség mit is jelent pontosan.

 

Kezdjük a legegyszerűbbel, a saját applikációval. Ezek többnyire elérhetők a gyártók weboldaláról vagy az adott áruházakban. Vagyis az Appstore-ban, a Google Play áruházban és a Microsoft áruházában is. A lényege, hogy a mobilunkról a vásárolt nyomtatóval bármikor tudunk nyomtatni. Ez azoknak jó, akik mondjuk használnak mobil jegyzetelő programokat, és a telefonjuk a munkájuk része.

 

 

Aki Apple termékeket használ, bizonyára már találkozott az Airprint névvel. Ez egy saját fejlesztésű vezeték nélküli nyomtatási megoldás. Az AirPrint gyakorlatilag lehetővé teszi azt, hogy a készülékünkön (iPhone, iPad, Macbook, iMac) lévő fényképeket , e-maileket, weboldalakat és más dokumentumokat egy kattintással kinyomtassuk. Ami pedig nagy előnye az alkalmazásnak, hogy nem kell külön telepíteni. A kompatibilis készülékeket felismeri, és lehet vele nyomtatni.

 

A Google print hasonló, mint az Airprint, a techcég viszont “csak” a saját alkalmazásaiban tette lehetővé ezt a megoldást. Segítségével például vezeték nélkül tudunk nyomtatni a Gmail-ből, a Google Docs-ból és a Google Chrome böngészőjéből is, ami Mac, Windows, Linux operációs rendszerben is használható. Természetesen ezek mobilról is működnek.

 

Látszik, hogy ezek a szolgáltatások azért fedik egymást. De lehet, inkább kiegészítik…

 

Ha nyomtatót vásárolna

 

Bármelyik megoldást is használnánk, nézzük meg, hogy a kiszemelt nyomtató képes-e vezeték nélküli nyomtatásra. Ha irodába szánja a készüléket, mindenképpen wifis nyomtatót válasszon! Ugyanis – ahogy írtuk – a jövő a rugalmas irodáké. Ahol nincs hely a vezetékeknek és a helyhez kötött irodai eszközöknek. A megfelelő nyomtató beszerzésében segítünk.