Erre figyeljen, ha az irodába keres széket, bútort!

Ha irodai bútort szerzünk be, az előírások mellett feltétlenül mérjük fel az alkalmazottaink, a munkatársaink igényeit. Hiszen a rossz, kényelmetlen munkakörnyezet a termelékenység csökkenéséhez vezethet. Nem beszélve arról, hogy egy helytelenül berendezett iroda milyen egészségügyi problémák kialakulásához vezethet a dolgozóknál.

Ha jól választunk irodai bútort és törekszünk az iroda ergonomikus berendezésére, csökkentjük a munkahelyi sérülések kialakulásának a lehetőségét. Továbbá – kényes téma, de – a munkahelyi baleset következtében fellépő kártérítési igények miatt sem kell aggódnunk.

 

Látszik, mennyire fontos, hogy ügyeljünk az irodai ergonómiára

 

Ha megelőznénk a bajt, először is válasszunk megfelelő széket. Nem érdemes sajnálni erre a pénzt. Általában minél drágább egy irodai szék, annál kényelmesebb, ami végső soron a használója munkavégzésére is hatással van. Vagyis ha a kolléga nem fárad el idő előtt, sokkal hatékonyabban fogja ellátni a feladatát. Ez pedig nem csak az ő, hanem a cég érdeke is. Ha tehát széket választunk, győződjünk meg arról, hogy az előírtaknak megfelelően tartja a hátat, a derekat, illetve, hogy a térd és a csípő által bezárt szög is akkora, amekkorának lennie kell. A pontos tudnivalók egy korábbi bejegyzésünkben.

 

Győződjünk meg továbbá arról, hogy állítható legyen a magasság és a támla dőlésszöge. Vagy, ha fix a székünk, nézzük meg, milyen kiegészítők vásárolhatók hozzá. Gondolunk itt a deréktámaszra, a lábtámaszra. Ezeket egyébként már a korábban beszerzett irodai székek mellé is ajánljuk. Ha nem is vennénk új irodabútort, javítsunk ezekkel a dolgozók testtartásán.

 

Az itt megtekinthető kiegészítőkkel sokkal kényelmesebbé tehető a munkavégzés. Aminek eredményeként ugye sokkal termelékenyebb lesz a kolléga.

 

Az ergonomikus munkahely része az íróasztal, az úgynevezett munkaállomás. Ennek a magassága szintén meghatározó. Ahogy a monitor szemhez viszonyított elhelyezkedése is. De fontos az is, hogy ha dolgozunk, a csuklónk és a karunk is kényelmesen legyen elhelyezkedve. Ebben egy erre alkalmas irodai csuklótámasz lesz a segítségünkre. Amiből létezik olyan, ami az egérpadon kap helyet és olyan is, ami a billentyűzethez kapcsolódik.

 

Az irodai ergonómia része még a világítás is. És nem csak a lámpákra gondolunk, hanem a természetes fényre és a monitorok fényerejének beállíthatóságára, valamint az árnyékolás lehetőségére is. Ha kicsit jobban odafigyelnénk a munkakörnyezetre, a kialakításkor ezt is vegyük számításba.

 

Vagyis ha szeretnénk, hogy a kollégáink munkáját, termelékenységét ne hátráltassa a kényelmetlen környezet, fordítsunk időt és áldozzunk pénzt az irodai szék, asztal, továbbá egyéb céges kiegészítők beszerzésére, és teremtsük meg a megfelelően világos környezetet is. Mi ezekben mind segítünk, nézzen rá az Irodatec24 irodaszer termékeire!