Ezek segítenek abban, hogy biztonságban tudjuk a céges és a személyes dokumentumainkat

Adatmentés, archiválás

Összegyűjtöttünk néhány olyan megoldást és eszközt, amik segítenek abban, hogy ne kelljen folyamatosan azon gondolkodni, vajon minden adat, dokumentum biztonságban van-e.

Az első és talán a legkézenfekvőbb dolog a nyomtatás. A legfontosabb dokumentumokat nyomtassuk ki jó minőségben és archiváljuk úgy, hogy az idő ne tegyen kárt bennük.

 

Persze a papír alapú archiválás manapság már nem elég. Célszerű a fontos dokumentumokat a saját felhő tárhelyünkben is archiválni. Elvileg itt teljes biztonságban lehet minden anyagunk. És nem csak a szöveges anyagok, hanem a képek, a videók, a zenék is.

 

Viszont ahhoz, hogy a felhőben lévő anyagokat elérjük, internet kapcsolatra van szükségünk. Ha ez nincs meg, de dolgoznánk, akkor a számítógépünkről vagy a külső merevlemezünkről kell elővenni az adott anyagot.

 

Vagyis nem árt, ha külső tárolón is elérhető az archívum.

 

A vírusokkal és a kémprogramokkal vigyázzunk! A gépünkön mindig legyen vírusirtó program!

 

És mire figyeljünk még?

 

Arra, hogy legalább hetente készítsünk az adatainkról biztonsági mentést. És ne csak a számítógépről, hanem az okostelefonunkról is mentsünk le mindent! Az ott lévő anyagok is éppúgy veszélyben lehetnek. És nem feltétlenül a vírusoktól kell félni. Van úgy, hogy fizikailag sérül meg az eszközünk.

 

Hova célszerű menteni az adatokat?

 

A Verbatim szerint a CD, a DVD már nem a legjobb választás. És az USB-s pendrive-ok sem biztos, hogy a legbiztonságosabbnak tekinthetők. Főként azért, mert azok fájlok szállítására alkalmasak, és a kapacitásuk sem túl nagy.

 

A legjobb megoldás talán a külső merevlemez. Itt a lehető legnagyobb biztonságban vannak az adatok. A felhő is hasonló biztonságot ad, de lassú és költséges is, ha túllépjük az ingyenes korlátot. Valószínűleg kifizetődőbb a merevlemez.

És, ha archiválnánk?

 

Az archiválás már más kérdés. A biztonsági mentéssel ellentétben itt a CD és a DVD is számításba jöhet. Komoly érv ezek mellett, hogy 1000 évig képesek megőrizni az adatokat. A pendrive itt sem jöhet szóba. Ugyanaz a helyzet vele: csak a fájlok szállítására célszerű használni. A merevlemez biztonsági másolatok mentésére alkalmas, de mivel mozgó alkatrészekből áll, ezért idővel meghibásodhat. Akkor viszont elveszhet az adat. A felhőnél ilyen nem jöhet számításba, de az internet kapcsolatra vonatkozó igény miatt inkább kiegészítő szolgáltatásnak alkalmas.

 

Összességében az látszik: az adatok rövid és hosszú távú megőrzésére számos digitális megoldás létezik. De tudni kell, hogy melyiket mikor használjuk. Mi, az Irodatech24-nél a CD, a DVD, a pendrive, a külső merevlemez, a nyomtatási kellékek és az offline archiváló irodaszerek beszerzésében is segítünk.