Ezt mindenképpen nézze meg, ha nyomtató tonert vásárol!

Amikor nyomtató kelléket vásárlunk, rengeteg adat segít minket a választásban. Ilyen a toner kapacitása is. Ami egy jó kiindulási pont. Igen ám, de nem mindegy, milyen minőségben nyomtatunk és az sem, hogy mekkora az oldal lefedettsége. Szóval ahhoz, hogy jól tudjunk dönteni, érdemes tisztában lenni azzal, milyen egy szabványoldal, és mekkora egy utángyártott és egy eredeti toner kapacitása közti különbség.

Ha tehát tonert választunk, tudnunk kell, hogy a gyártók a kapacitásra vonatkozó adatokat egységes elv szerint határozzák meg. Ezek szerint biztosak lehetünk abban, hogy ennek segítségével hiteles lesz az összehasonlítás, hiszen a kapacitás mérése egy ISO szabványon alapul. Ez azt jelenti, hogy egy nyomtatott oldalon a festékfedettség nagyjából 20 százalék, ami színenként 5 százalékos fedettséget jelent (cián, bíbor, sárga és fekete). Ezek az adatok nagyjából megfelelnek egy üzleti dokumentum átlagos paramétereinek – legalábbis a HP által közöltek szerint.

 

A toner kapacitására vonatkozóan azt is érdemes tudni, hogy a fedettség a nyomtatható területen belül a festékkel fedett terület arányát határozza meg a nem nyomtatott (fehér) területéhez képest.

 

A Magyar Tonerkazetta és Tintapatron Újrahasznosítók Szövetségének közlése szerint a tonerkazettánkénti 5 százalék fedettség azt jelenti, hogy a nyomtatható terület 5 százalékára kerül festék. Azaz a festékkazettánkénti meghatározás 5 százalék fedettségre vonatkozik, vagyis ha ennél többet nyomtatunk a lapra, hamarabb kifogy a tonerből a festék.

 

A monokróm kapacitás mérésére több szabvány létezik. A legtöbb gyártó az ISO 19752 minősítést használja. Ez ugyancsak egy 5 százalékos lefedettséghez viszonyítja a kapacitást.

 

Amúgy ezek alapján egy nagy teljesítményű toner 4-5 ezer oldal nyomtatására képes. Az induló csomagban lévő tonerek ennél jóval kevesebbet nyomtatnak. Egyébként egy átlagos toner 2 ezer – 2 ezer 500 oldal nyomtatására képes, legalábbis az imént említett paraméterek szerint. Bár akik a képekhez képest nagyobb arányban nyomtatnak szöveget, azok nagyobb kapacitással számolhatnak.

 

Az Irodatech24 kiemelt toner ajánlatai között lévő HP és Samsung tonerek nagy része 2 ezer – 2 ezer 500 oldal nyomtatására képes. Az itt kínált eredeti, prémium utángyártott és standard utángyártott tonerek kapacitása is ekkora. A különbség az árukban mutatkozik meg. A utángyártottak jóval olcsóbbak, a prémium és az eredeti között pedig gyakorlatilag nincs minőségbeli különbség. Nézze meg a kínálatot!