Fotó nyomtatás és fotópapír választás – így alakultak át az igények

Belegondolt már abba, hogy az utóbbi időben a fotók készítésére szinte kizárólag a mobilunkat használjuk? És abba, hogy a fényképek megőrzésekor is többnyire a telefonunkra hagyatkozunk? Ennek következményeként a fotó nyomtatás az elmúlt években kicsit háttérbe szorult, vagyis inkább átalakult. A fényképek közül ugyanis már legfeljebb csak egy-két számunkra kedvesebbet nyomtatunk ki. Viszont azt a pár képet kiváló minőségben szeretnénk megőrizni. Vagyis, ha a trendeket és az igényeket jobban megnézzük, az látszik, hogy  a korábbi mennyiségi előállítás helyett ma a minőségen van a hangsúly.

Az legkedvesebb fotókat kinyomtatjuk, a többi képet a telefon kibővített memóriájában vagy erre alkalmas külső merevlemezen tároljuk. Ám egyesek a bárhol és bármikor elérhető felhőben archiválják a képeket.

 

 

De mi kell ahhoz, hogy a fotó nyomtatás minőségi legyen?

 

Két dolog: megfelelő nyomtató tonert, patront, vagyis festéket kell használnunk. És a fotópapírok közül is csakis jó minőségűt célszerű választani.

 

Ha évtizedek múltán is ugyanolyan állapotban vennénk elő a fotókat, akkor a minőségen nem érdemes spórolni.

Tintasugaras vagy lézer?

 

Mindkét típusú nyomtató képes jó minőségű fotó nyomtatására, de a legjobb eredményt azért a közép és felső kategóriás nyomtatóktól várjuk. Vagyis azoktól a készülékektől, amelyeknek a színes nyomtatása minimum 600 dpi. A tintasugaras egyébként talán jobb választás. Ár-érték szempontjából legalábbis.

 

És itt érkeztünk el oda, hogy nem csak a nyomtató képessége számít, hanem a fotó eredeti felbontása is. Ha tehát nyomtatni szeretnénk az adott fotót, már a készítésekor ügyeljünk arra, hogy jó minőségben készítsük a képet.

 

A harmadik dolog a fotópapír. Nyílván, ha fotót nyomtatnánk, akkor évtizedek múltán is kézbe szeretnénk venni a képet. Ha pedig ez a cél, ne spóroljunk a papír minőségen. De mielőtt fotópapírt vásárolnánk, nézzük meg, hogy tintasugaras vagy lézer nyomtatóhoz készült. Tájékozódjunk továbbá arról is, hogy fényes felületű vagy matt, milyen a fehérsége és mekkora a súlya. Egy jó fotópapír 120 grammnál kezdődik.

 

És még egy dolog: nézzük meg a márkát is. Azért a nagy gyártókban nem kell csalódni. A Canon, az Epson, az Apli mind-mind garantálják a minőséget. Ha ezekről többet tudna, nézzen körül a webáruházunkban.