Fotónyomtatás lézernyomtatóval? Lehetséges?

Sokan úgy gondolják, hogy fényképeket csak tintasugaras nyomtatóval lehet kitűnő minőségben előállítani. Egyesek ezt rossz tapasztalatokra alapozva gondolják így. Van ugyanis, aki a tintasugaras fotópapírt színes lézernyomtatóban használta. A nyomtatás végén viszont hamar rádöbbent, hogy a nyomat a legkisebb érintésre is lekopott a papírról.

 

De akkor mit tehet az, aki lézernyomtatóval rendelkezik, és nem szeretné a készüléket lecserélni, ellenben fényképeket is nyomtatna vele?

Nekik az APLI és a HP lézernyomtatókhoz kifejlesztett fotópapírja segíthet, amiket kifejezetten a kiemelkedő minőségű nyomatok elkészítésére alkottak meg.

 

A tintasugaras nyomtatók technikai jellemzőit tekintve nagyban eltérnek a lézernyomtatóktól. Míg az előbbieknél folyékony tintával dolgozunk, aminek a nyomatok készítésénél a papírba kell ivódnia, addig a lézernyomtatóknál nagy szerep jut a hőátadásnak és az olyan speciális lapfelületeknek, amire aztán ráégethető az adott kép vagy dokumentum.

 

A tintasugaras nyomtatók esetében a fotópapírok ajánlásainál jó tintafelvevő és hosszútávú tintamegtartó képességekkel találkozhatunk. Ráadásul a fényes papírokhoz ajánlott fotótintát is kell használni, mivel a lap felső felülete olyan réteggel van ellátva, amelyre csak a gyorsan száradó, nem kopó, jó minőségű festékekkel lehet nyomtatni. Ebben az esetben viszont biztosak lehetünk abban, hogy a nyomat hosszú élettartamú és kitűnő színű lesz.

 

A lézernyomtatóknál a hőátadó hengernek jut nagy szerep. A fotópapírok elkészítésénél olyan papírt ajánlanak, amelyek amellett, hogy hőállóak, át is veszik a henger melegét, és speciális felületüknek köszönhetően megkötik a nyomtató festékporát. A HP cég által ajánlott fotópapírok, amelyeket lézernyomtatókhoz készítettek, kiemelkedő jellemzőkkel és speciális felületkezeléssel rendelkeznek.

 

Nagyon fontos ezeknél a papíroknál az optimális fehérség elérése, ami segíti a nyomatok felbontásának jobb megjelenítését és a színek torzulásmentes előállítását. Ezeknél a papíroknál a hordozófelület többnyire fényes vagy magasfényű réteg, de a kínálatban szerepel matt felületű papír is. A lézernyomtatókkal való fotónyomtatást ténylegesen professzionális anyagokhoz ajánlják, mivel az elkészült kép telt színű, nagyon jó felbontású és jó fedőképességű lesz. Ideális választás lehet üzleti célú dokumentumok vagy kiemelkedő minőségű fényképek megjelenítésére. De brossúrákhoz, prospektusokhoz, szórólapokhoz, levélpostai küldeményekhez is kiváló. A kínálatban sok „nehéz” papírt is találunk, amik kétoldalas nyomtatásra is alkalmasak, áttűnés nélkül. Érdekes, hogy ezek a papírok, nemcsak küllemben, hanem tapintásban is kellemesebbek.

 

A lézernyomtatókhoz szánt fotópapírok a legtöbb lézer technológiájú nyomtatóhoz használhatók, emellett pedig fénymásolókban is alkalmazhatók. Ettől függetlenül a legmegfelelőbb fotó nyomtatási minőség elérése érdekében mindenképpen a készülékünkhöz illő fotópapírt vásároljunk. Olyat, amit a gyártó kifejezetten erre a célra ajánl. Persze a jó toner kiválasztása is fontos. Erről bővebben itt.