Gondoljon a biztonságos adatmentésre, mielőtt bekövetkezik a baj!

Az tudta, hogy a kis- és középvállalkozásoknak csupán 23 százaléka végez naponta biztonsági mentést? És azt, hogy az 50 százalékuk csak akkor kezd el erre figyelni, ha már bekövetkezett a baj? Pedig érdemes lenne előbb elkezdeni az adatmentést, és nagyobb hangsúlyt fektetni a biztonságra, hiszen egyik eszköz sem “golyóálló”. A baj bármikor bekövetkezhet. Jöhet egy vírus, egy rossz kimenetelű villámlás, áramingadozás, lehet hibás a hardwer, de természeti “katasztrófa” is bekövetkezhet. És az is elvezethet az adatok megsemmisüléséhez, ha ráborul az eszközünkre a kávénk vagy az üdítőnk. Ami – valljuk be – sokszor kerül az irodai asztalra. Nézzük tehát, mit tehetünk a megelőzésért!

Több lehetőség is létezik. Az egyik a fizikai adatmentés, amikor külső merevlemezen is tároljuk az adatainkat. Lehet az céges dokumentum, videó, kép, bármi.

 

Ha úgy döntünk, hogy így helyezzük biztonságba az adatainkat, arra azért figyeljünk, hogy milyen eszközt választunk. Nyilván a biztonság a cél, ezért olyan merevlemezt keressünk, ami neves gyártóhoz köthető és a kialakítás során a cél egyértelműen a biztonsági mentések tárolása volt.

 

Ilyen lehet például a Verbatim Store ’n’ Go hordozható merevlemeze, amihez még egy Nero BackItUP szoftver is jár, ami lehetőséget kínál arra, hogy az eszközünk bizonyos időközönként automatikusan készítsen biztonsági másolatot a gépünkön lévő fájlokról.

 

Nyilván ugyanezt pendrive-val is megtehetjük. Igaz, ezek között is vannak biztonságosak, archiválásra alkalmasak, de azokat főként az adatok hordozására találták ki. Inkább a merevlemezek között nézelődjön, ha fizikai tárolón helyezné biztonságba az adatait.

 

A második a CD vagy DVD lemezre történő másolás. Manapság ez már nem egy népszerű archiválási forma. De létezik. Mivel sok idő, amíg kiírogatjuk az adatokat, és a visszakeresés is bonyolult, valamint a kapacitási is viszonylag alacsony, ezért csak kevesen használják.

 

A harmadik megoldás a felhő alapú archiválás. Talán ettől a módszertől és az első (merevlemezes) megoldás együttes alkalmazásától várhatunk teljes biztonságot. Nyílván nagy fájlok feltöltés sok időt vesz igénybe, viszont rendkívül nagy előnye, hogy bárhol elérhetők a dokumentumok, fájlok. Kis méretű anyagoknál pedig észre sem vesszük, hogy a rendszer szinkronizált.

 

Vagyis mi azt javasoljuk, hogy a dokumentumainkat naponta szinkronizáljuk a felhős tárhelyünkben. De a fizikai tárolókat se hagyjuk még ki az archiválásból. A biztonsági másolatokat hetente másoljuk át a külső merevlemezre is.

 

És ezeket lépjük meg azelőtt, hogy bekövetkezne a baj. Mi a megfelelő eszköz beszerzésében segítünk. Nézzen körül az Irodatech24 webáruházban!