Használjon csuklótámaszt! – Így biztos nem fájdul meg a keze a nap végére

Az irodai ergonómiáról már sokszor írtunk, viszont arról, hogy az irodai asztalon miként célszerű elhelyezni az irodaszereket, számítógép kiegészítőket, már kevesebb szó esett. Pedig fontos ezt is taglalni, ugyanis ha betartunk néhány “szabályt”, a nap végére kevésbé fárad el a kezünk, és sokkal több feladatot is el tudunk végezni.

Az első lépés a irodai asztal ergónómiájának kialakításakor, hogy megfelelően helyezzük el az egeret és a billentyűzetet. Úgy legyenek ezek az irodai asztalon, hogy a használatuk közben a karunk 90 fokos szögben helyezkedjen el. Fontos továbbá, hogy a kezünket a szék kartámaszán tartsuk. Ha erre a kettő dologra figyelünk, már sokat tettünk azért, hogy így csökkentsük a karunkban az izomterhelést.

 

De van még egy módszer arra, hogy csökkentsük a terhelést. Mégpedig, ha csuklótámaszt is rendszeresítünk az irodai asztalon. Ezek a kis segédek azt a célt szolgálják, hogy ne fáradjon el a kezünk, és a nap végére ne jelentkezzen az a sokak által ismert fájdalom.

 

Ezek a csuklótámaszok egérhez és billentyűzethez egyaránt kaphatók. Van olyan, ami egybeépített a billentyűzettel vagy az egérpaddal, de olyan mini csuklótámasz is kapható, amit akár magunkkal is hordhatunk. Ilyen például a Fellowes I-Spire sorozatába tartozó csuklótámasz.

 

A csuklótámaszok egyébként általában rugalmas anyagból készülnek, így idomulnak a csukló alakjához. Van, amelyik szilikon, mások pedig habtöltésűek. A lényege ezeknek, hogy felveszik a csukló formáját, így egész napra biztosítják az ergonómiailag helyes tartást.

Személyre szabható a csuklótámasz

 

De akkor sincs gond, ha többen használják ugyanazt a csuklótámaszt, ugyanis a gyártók a higiéniára is gondoltak. Kaphatók már olyan csuklótámaszok, amik törlőkendővel azonnal tisztíthatók. Ezek olyan irodába ideálisak, ahol a munkaállomásokat többen is használják.

 

Persze a csukló megtámasztása csak egy dolog, a helyes kéztartás mellett a testtartásra és a képernyő megfelelő elhelyezésére is gondolni kell. Előbbiről részletes bejegyzésünk itt, utóbbiról pedig most röviden annyit, hogy a szemnek a monitor tetejével egymagasságban kell lennie.

 

Figyeljen tehát az ergonómiára! És ha nem szeretné, hogy a csuklója, a karja idő előtt elfáradjon, feltétlenül használjon csuklótámaszt. Mi a megfelelő megtalálásában segítünk. Nézzen körül az Irodatech24 webáruházában!