Hát- és fejfájás, fáradékonyság – Ön is tapasztalta már ezeket a munkahelyén?

fáradt irodai dolgozó

Ha nem szeretné, hogy idő előtt érrendszeri, nyak- és gerincporoblémái legyenek, és azt sem, hogy a napi munka után rendszeresen hulla fáradtan érjen haza, ezekre figyeljen.

Áldozzon egy kis időt arra, hogy megnézze, helyesen van-e beállítva az irodai széke. Jól tartja-e a lábát, ha hosszú órákon át a gép előtt ül. Megfelelő távolságban van-e a monitorja. Helyesen tartja-e a hátát üléskor, és kényelmes-e a csuklójának, a tenyerének az egész napi gépelés, kattintgatás.
Csak néhány dolog, amikre ha odafigyelünk, sokat segíthetünk magunknak. Ahogy írtuk, számos egészségügyi probléma kialakulásának a kockázatát csökkenthetjük.

 

Nézze meg a korábbi bejegyzésünkben, milyen az egészséges irodai, ülő testtartás!

 

Ha tenni szeretnénk a megelőzésért…

 

Az irodaszer áruházakban manapság már találunk az irodai ergonómia kialakításához szükséges eszközöket. Amik első ránézésre fölöslegesnek tűnhetnek, de épp ezek segítenek a megelőzésben.

 

Ilyen eszközök például a deréktámasz, az állítható magasságú lábtámasz, a tenyértámasz és a csuklótámasz is. De talán a legfontosabb a jó irodai szék kiválasztása. Bár, ha csak korrigálnánk az ülő testtartásunkon, az is megoldható. Szerezzünk be egy háttámaszt, és így nem kell feltétlenül lecserélnünk a székünket.

 

A megfelelő irodai ergonómia kialakításában egyébként a Fellowes termékek gyártója sokat tud segíteni. Náluk a felsorolt kiegészítők mindegyike megtalálható.

 

Honlapjukon közlik is, hogy a jó ergonómia hosszú távon gazdaságos megoldás. Ugyanis az eszközökkel megelőzhetők a leggyakoribb munkabalesetek közé tartozó problémák: az izmok, az ízületek, az idegek és a gerincoszlop sérülése. És ha ezeket megelőzzük, közvetve, de gazdaságosan gondolkodtunk. Ugyanis amennyiben a rossz ergonómia eredményeként kialakul valamilyen egészségügyi probléma, a komoly fájdalom mellett a munkahelyi termelékenység csökkenésével is számolnunk kell.  Ennek pedig legtöbbször anyagi vonzata is van.

 

A Fellowes oldalán olvasható: Európában az irodai dolgozók 66 százaléka szenvedett olyan mozgásszervi betegségektől ez elmúlt 3 évben, ami közvetlenül összefüggésbe hozható a számítógép, a laptop vagy a tablet előtti munkával. Az ergonomikus termékek egyszerű megoldást nyújtanak sok vállalat számára egy drága problémára!

 

Ebből is látszik: egyre fontosabb, hogy áldozzunk az irodai ergonómiára. Hiszen így amellett, hogy csökkenthetjük a kialakuló egészségügyi problémák kockázatát, sokkal kényelmesebben is végezhetjük a munkánkat, ezáltal javíthatjuk a termelékenységünket is.

http://fellowes.hu/megoldasaink/mi-az-ergonomia