Hogyan és mivel nyomtassak a felhőből? Mi az a Cloud Print?

Megnéztük, hol tart a felhős nyomtatós technológia. Megmutatjuk, hogyan tudunk számítógép nélkül a felhőből nyomtatni. És azt is, mi az a Cloud Print. Érdekesen hangzik, igaz?

A felhőkompatibilis nyomtatók közvetlenül kapcsolódnak az internethez és a Cloud Print szolgáltatáshoz, nem igényelnek számítógépet a beállításukhoz. A mi dolgunk csak annyi, hogy Cloud Print képes nyomtatónkat Google Cloud Print fiókunkhoz kapcsoljuk, és azonnal megkezdhetjük a nyomtatást. A nyomtatók regisztrálják magukat a szolgáltatáshoz a vezetékes vagy vezeték nélküli internet hálózaton keresztül, így mindig elérhetők, és illesztőprogramjaikat, vezérlőprogramjaikat folyamatosan, beavatkozás nélkül frissítik.

 

A Google Cloud Print rendkívül biztonságos. A dokumentumok továbbítása HTTPS internetkapcsolaton keresztül történik. Miután pedig elkészült a feladat, a kapcsolódó dokumentumok törlésre kerülnek a szerverekről. A nyomtató megosztása a szolgáltatásban nagyon egyszerű, több barát, munkatárs, családtag is kapcsolódhat egy Cloud Print nyomtatóhoz. A szolgáltatás használatánál mindegy, hogy telefont, tabletet, vagy asztali számítógépet használunk.

 

A Google Cloud Print szolgáltatást jelenleg több ezer nyomtató használja, és a kompatibilis új készülékek megjelenésével ez a szám csak nőni fog. A rendszer használatával mind a rendszergazdáknak, mind a felhasználóknak leegyszerűsödik a munkavégzés.

 

A Google Cloud Print szolgáltatást több alkalmazás is támogatja, a „készítette Google” jelölésűeket a Google fejlesztette és tartja fenn. Az elküldött nyomtatási feladatok pedig a Cloud Print kezelőfelületén nyomonkövethetőek. Talán a legismertebb és a legkönnyebben is használható nyomtatási forma a szolgáltatásban a Chrome böngészőből való nyomtatás, ami egy egyszerű paranccsal, a Ctrl+P billentyűkombinációval elérhető. Ilyenkor a megnyitott internetes oldal azonnal nyomtatható. Ez a funkció a csavarkulcs menüben is elérhető a nyomtatás menüpont alatt.

 

A felhőkompatibilis nyomtatók listáját a google.com/cloudprint/learn/printers.html internetes oldal tartalmazza. A felsorolt nyomtatók teljesen kompatibilisek a Cloud Print szolgáltatással, mindössze annyi a dolgunk, hogy regisztráljuk új nyomtatónkat a Google fiókunkhoz, és már kezdődhet is a nyomtatás. Egyes gyártók, mint a Lantronix, saját nyomtatószervert is készített kifejezetten kompakt méretben, így az USB-s vagy hálózati nyomtatók az egységbe csatlakoztatva azonnal Cloud Print kompatibilissé válnak.

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk a szolgáltatással kompatibilis nyomtatóval, úgy a hagyományos nyomtatók esetében is lehetőség van a Cloud Printen keresztüli nyomtatásra. Azonban ilyenkor mindenképpen szükség van asztali számítógépre vagy laptopra a regisztráláshoz és a csatlakozáshoz.

 

Szerintünk ez egy nagyon hasznos dolog. Ha modern irodába keres nyomtatót, valószínűleg értékelni fogja a Cloud Print nyomtatók ezen funkcióját.