Hogyan válasszunk multifunkciós nyomtatót?

Van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni, ha új multifunkciós nyomtatót vásárolunk. Mi ezek közül mutatjuk most a legfontosabbakat.

Nézzük meg a kapcsolatot! Vagyis azt, hogy a készülék képes-e vezeték nélküli nyomtatásra. Főleg akkor fontoljuk meg az ilyen készülék vásárlását, ha több olyan munkatársunk is van, akik más-más eszközről nyomtatnának. Ha a készülék rendelkezik beépített wifi-vel, sokkal rugalmasabbá tehető az iroda működése. És még a kábelekkel sem kell bajlódnunk.

 

Nézzük meg továbbá, hogy milyen minőségben nyomtat a készülék. Az igények tudatában derítsük ki, milyen felbontásra képes a nyomtató. És természetesen azt is vegyük szemügyre, hogy színes vagy csak fekete-fehér nyomatok létrehozására lehetséges. Ennek tudatában pedig mérlegeljük, hogy nyomtatunk-e annyit színesben, hogy drágább készüléket vásároljunk. Ha mondjuk sokszor nyomtatunk szöveges anyagokat, de ritka a színes irodai nyomat, inkább egy nagy teljesítményű fekete-fehér multifunkciós lézer nyomtatót vegyünk. A színes nyomtatásokhoz pedig egy alapteljesítményű tintasugaras készüléket. Valószínűleg ez így gazdaságosabb lesz. Hogy miért? Erről ebben a korábbi bejegyzésünkben olvashat.

 

Ha multifunkciós nyomtatót vásárolunk, mindenképpen ellenőrizzük le, hogy tudja-e az alapfunkciókat. Azaz legyen képes a nyomtatás mellett másolásra, szkennelésre, faxolásra. Bár ez utóbbit már egyre kevésbé használjuk ki.

 

Válasszunk továbbá megbízható márkát. És haladjunk a korral, keressünk olyan készüléket, ami már érintőképernyős. Nézzük meg, hogy tud-e két oldalas nyomtatást és mondjuk olyan másolást, hogy két oldalt nyom egy lapra. És nézzük meg azt is, hogy a szkenner egysége tud-e egyből a felhőbe vagy e-mailbe küldeni digitalizált dokumentumokat – a jövőben erre is egyre többször szükség lehet.

 

Ha pedig nagy irodai igénybevételre szánjuk a készüléket, hasonlítsuk össze azt is, hogy mekkora a nyomtatási és a másolási sebesség. Ha a multifunkciós készülékünk 25-30 oldalt képes nyomtatni percenként, jól választottunk. Ez már alkalmas lehet egy közepes méretű irodába.

 

Összességében mérlegelnünk kell, hogy milyen készülékre van szükségünk az igényeinkhez képest. Ha kisirodai felhasználásra keresünk jó minőségű multifunkciós nyomtatót, fekete-fehéret már 25 ezer forinttól találunk. Színesek pedig 55 ezer forinttól szerepelnek a kínálatban. Ha komolyabb igénybevételhez szeretnénk többfunkciós nyomtatót, akkor ennél kicsit többet kell fizetnünk. Egy közepes méretű irodába alkalmas készülék ugyanis nagyjából 70 ezer forintba kerül.

 

Kíváncsi a teljes kínálatra? Itt megnézheti.