Hogyan védjük meg a pendrive-on lévő adatainkat?

Biztonságos pendrive

Hogyan tudhatjuk biztonságban a pendrive-on lévő adatainkat? Ezt a kérdést több oldalról is megközelíthetjük. Fontos ugyanis a pendrive fizikai védelme, valamint az adatlopás és a vírustámadás elleni védelem is.

A fizikia védelem szempontjából tehát fontos, hogy a pendrive-ot mindig biztonságos helyen kell tartani. Igaz, a legtöbb pendrive ellenálló a kisebb ütődésekkel, rázkódásokkal szemben. Ettől függetlenül figyelnünk kell erre. Kis sérülés is okoznat ugyanis nagy veszteséget. Ezért ha az átlagosnál nagyobb biztonságot szeretnénk, külön erre kifejlesztett pendrive-ot kell vásárolnunk.

 

De ne csak az ütéstől védjük az USB adathordozónkat, hanem a nedvességtől és a portól is.

 

Ez a fizikai védelem, de mit tehetünk azért, hogy az adatunkhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá, és vírus se károsítsa a fájlokat.

 

Az első kérdésre a válasz: jelszóval ellátott pendrive-ot kell használnunk. A Kingstone például olyan adathordozót fejlesztett, ami még az Amerikai Egyesült Államok kormánya biztonsági igényeinek is eleget tesz. Olyan komoly ezeken a jelszavas védelem, hogy szinte lehetetlen a feltörése. Ha netán mégis sikerülne valakinek, az adatainkhoz akkor se férhetnek hozzá illetéktelenek, mert a pendrive egyből megsemmisíti a fájlokat. Vagyis, ha elveszítjük a pendrive-ot, nem kell azon aggódnunk, hogy mi lesz a bizalmas információkkal. Persze ez a fajta védelem nem olcsó, de a biztonságot meg kell fizetni.

 

Ennél azért vannak a piacon olcsóbb, gyengébb védelmet kínáló, ettől függetlenül nagyon biztonságos pendrive-ok is. Ugyancsak a Kingstone kínál például olyat, ami látszólag két meghajtót tartalmaz. Az egyik csak olvasható, a másik viszont írható is. Az előbbi egységet pedig csak mi módosíthatjuk a saját jelszavunkkal. Ami így mások számára meggátolja a bizalmas adatok másolását. Ez egyébként a DataTraveler 6000 nevű pendrive.

 

És mi lesz a vírusokkal?

 

Érdemes erre is gondolni, ha rendszeresen használunk pendrive-ot. Vegyük csak végig, hány különböző gépbe dugtuk már be a pendrive-unkat. És mennyiről tudtuk biztosan, hogy nem fertőzött vírussal? Valószínűleg kevésről. Ezért ha nem szeretnénk, hogy a pendrive-on lévő adatok akartunk ellenére megfertőződjenek vagy törlődjenek, netán az azokban lévő adatok illetételenekhez kerüljenek, használjunk vírusírtót és kémprogram védelmet. Erre például a McAfee kínál megoldást.

De mit tegyünk, ha csak egy egyszerű pendrive-unk van, és azt szeretnénk biztonságossá tenni?

 

A vírusírtók mellett az is segíthet, ha az USB-s hordozónkat írásvédetté tesszük. Azaz, ha másolási funkcióra nincs szükség, ezzel viszonylag biztonságban tudhatjuk az adatainkat.

 

Látszik, a pendrive-ok védelme is rendkívül fontos. Ezért a bizalmas adatokat kizárólag erre alkalmas, védelemmel ellátott USB-s adathordozón szállítsuk. Mi az Irodatech24-nél kínálunk ilyen pendrive-okat is. Nézze meg a kínálatot itt!