Hordozható merevlemezek – hogy az adataink mindig velünk legyenek

Hordozható merevlemez

Abban az esetben, ha nagy mennyiségű adatot szállítanánk, de ehhez nem szeretnénk az egész notebook-unkat magunkkal vinni, a pendrive pedig már kevésnek bizonyul, akkor el kell gondolkodnunk egy merevlemez vásárlásán. De milyet válasszunk?

A vásárlás első fázisában jó, ha tisztában vagyunk egy két adattal: például a méretekkel és a másolási sebességgel.

 

A hordozható merevlemezek két változatban kaphatók, 2,5 colos és 3,5 colos méretben. Ez az adat a merevlemez műanyag tokon belüli méretét jelöli. Ettől függetlenül persze fizikailag is kisebb a 2,5 colos, azaz könnyebben hordozható, mobilabb. Így tehát ha nem a hosszú távú archiválásra szeretnénk választani, hanem sokszor használnánk és cserélnénk is rajta az adatokat, akkor ez tűnik a jobb választásnak. A 2,5 colos merevlemezt USB kábellel lehet a számítógéppel összekapcsolni, onnan kapja a táplálását is. Ezért nem szükséges hozzá külön kábel. Ezzel szemben a 3,5 colos merevlemez méretében nagyobb, illetve külső tápot is igényel, mivel az USB csatoló áramellátása nem elég a meghajtó működtetéséhez. Itt is látszik, hogy a nagyobb, 3,5 colos merevlemez helyigényesebb, helyhez kötöttebb, s a szállítása is körülményesebb.

 

A 2,5 colos merevlemezeket főként notebook-okba gyártják, emiatt jobban bírják a rázkódást, az ütődést, ami hordozhatóbbá teszi azokat a nagyobb társaikkal szemben. A nagy méretű merevlemezeknél azonban előny, hogy gyorsabbak, és nagyobb tárolókapacitással bírnak, ami azt jelenti, hogy jelenleg a 2,5 colos külső merevlemezekből maximálisan csak 2 TB kapacitású, a 3,5 colos külső merevlemezekből pedig már 4 TB-os is kapható.

 

Adathordozóinknál nem mindegy a másolás sebessége sem. Így az sem, hogy leendő merevlemezünk milyen USB csatlakozóval rendelkezik. Az USB 2.0 csatlakozó maximális adatátviteli sebessége 35 MB/s, ami azt jelenti, hogy egy Divx formátumú film átmásolása is több percet vesz igénybe. Ezzel szemben ha 3.0 USB csatlakozóval ellátott merevlemezt választunk – és a számítógépünk is rendelkezik ilyen bemenettel -, akkor átmásoláskor a 100-150 MB/s sebességet is elérheti a merevlemezünk. Ez pedig  jelentősen lerövidíti a fájlok mozgatásának idejét. Természetesen a 3.0 USB kábellel ellátott merevlemez lefelé kompatibilis, így a 2.0 USB bemenetre is csatlakoztatható. Érdemes az újabb szabványt választani, hiszen a jövőben új számítógép vásárlásakor gyorsabban tudunk majd adatokat áthelyezni.

 

A következő kérdés, hogy mekkora kapacitású merevlemezt vásároljunk?

 

Amennyiben hosszabb távra tervezünk, de nem vagyunk nagy film, fotó és zene “halmozók”, elegendő lehet egy kisebb változat. Általános felhasználásra egy 1 TB-os merevlemez megfelelő. Abban az esetben viszont, ha gyűjtők vagyunk, és sok nagy felbontású képet vagy filmet szeretnénk a merevlemezünkön megőrizni, úgy ajánlott legalább 2 TB vagy afeletti merevlemez megvásárlása.