Így lesz produktív a munkavégzés – erre figyeljen az iroda berendezésekor

Az iroda berendezése

Nagyon fontos, hogy az irodában minden úgy legyen kialakítva, hogy az a produktivitásunkat szolgálja. Ebben nagyon sokat tudnak segíteni a megfelelő irodaszerek, de néhány praktikus, elrendezésbeli megoldás is sokat jelent a termelékenység növelésében.


Először is vegyük körül magunkat olyan tárgyakkal, amik boldoggá tesznek minket. Lehetnek azok fotók, olyan dolgok, amik egy jó emléket felidéznek. Lehetnek azok akár inspiráló idézetek. Bármi. A lényeg, hogy ettől személyes legyen a mi környezetünk. Persze azért ne vigyük túlzásba az irodai asztal otthonossá tételét.

Ha tehetjük, fordítsuk az irodai asztalunkat az ablak felé. Vagy legalább úgy, hogy érjen minket természetes fény. Ez segít abban, hogy időközönként az ablakon kinézve lazítsunk és pihentessük a szemünket. De önmagában a természetes fény is hozzájárul a produktív munkavégzéshez.

Hallgassunk zenét fülhallgatóval. Olyat, ami kiszűri az irodai nyüzsgés zaját, és segít nekünk az összpontosításban. De túl hangos azért ne legyen a zene, az zavarhatja egyrészt a mellettünk lévő kollégát, másodsorban mi sem vesszük észre, ha valaki szól hozzánk.

Időközönként álljunk fel és menjünk egy kört az irodában. Nyújtózzunk egyet és szívjunk egy kis friss levegőt. Óránként legalább 5-10 percet lazítsunk! A rövid szünetek nagyon sokat segítenek a termelékenységen. Ha folyamatosan a gépünk előtt ülnénk, idő előtt kimerülnénk, és nem tudnánk koncentrálni a teendőkre. Kell a szünet. Ezt szerencsére már a legtöbb munkaadó belátja.

Ugyancsak segíthet a produktivitáson, ha növények is találhatók körülöttünk. És az is számít, hogy rendet tartunk-e az asztalon. Az pedig felgyorsítja a munkát, ha az irodában látható helyre teszünk órát.

És még az is számít, ha a természetes fény mellett – akár kiegészítésként – direkt irodába való lámpát is használunk. Ennek a fényereje legalább 2 ezer lux legyen. Egyes tanulmányok szerint az erősebb izzó akár 8 százalékos produktivitás növekedést is eredményezhet. A napfény fényereje egyébként 10 ezer lux.

A produktivitást segítő irodai eszközöket, berendezéseket keresi? Nézzen körül az Irodatech24.hu kínálatában!