Így nyomtasson, ha csökkentené az irodai papírfelhasználást – a WWF is ezt tanácsolja

A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete összegyűjtött néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan érhetjük el, hogy csökkenjen a papírfelhasználás az irodában. Miként faraghatjuk le akár 20 százalékkal a nyomató papír vásárlásra fordított költségeket?

A WWF szerint a legfontosabb szabály, hogy gondolkodjunk, mielőtt a nyomtatás gombra kattintunk. A nyomtatás előtt tegyük fel magunknak a kérdést:valóban ki kell nyomtatnunk ezt a dokumentumot?

 

Fontos lehet a nyomtatás előtt a nyomtatási képet is megnézni. Sok újranyomtatást spórolhatunk így meg. Ezzel pedig a felhasznált papír és festék mennyisége is csökkenthető.

Ugyancsak praktikus tanács, hogy használjuk a papír mindkét oldalát. Ezzel gyakorlatilag 50 százalékkal csökkentjük a papírfelhasználást. Ha van rá lehetőség, állítsuk be a nyomtatónkon alapértelmezettként a két oldalas nyomtatást.

 

Ne nyomtassuk ki az e-maileket. És amit lehet, inkább digitális formában archiváljunk. Akár a felhőben vagy a vállalkozásunk saját digitális archiváló eszközeivel.

 

Gondolja meg, hogy az archiváláshoz tényleg szükséges-e kinyomtatni az adott dokumentumot. Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a kinyomtatott anyagok közül minden második archiválásra kerül.

Használjunk a nyomtatáshoz olyan papírt, aminek az egyik oldalára korábban már nyomtattunk. Az üres oldal a vázlat anyagok nyomtatására kitűnően alkalmas. Ha ez Önnek is szimpatikus, gyűjtse az ilyen anyagokat egy helyen a nyomtató mellett, hogy a kollégák is tudják használni azokat.

 

Ugyancsak a WWF javasolja, hogy használjunk vékonyabb papírokat. Ezzel a lépéssel szintén csökkenthetjük a papírvásárlásra költött összeget. Az irodai munkához tökéletes a másoló papír, ami 80 grammos. Ezért az ennél jobb minőségű papírokat kivételes esetben használjuk csak. Mondjuk szerződésekhez, ajánlatokhoz.

 

Akár a 10 grammal könnyebb papírra váltás is 10-12 százalékos megtakarítást is eredményezhet.

 

És még egy dolog: nagyon sokat számít az is, hogyan szerkesztjük meg a nyomtatni szándékozott dokumentumot. A papírfelhasználás szempontjából számít a betűtípus, a betű és a margó mérete is. De az is, hogy engedélyezzük-e a képek nyomtatását. Ezekről egyik korábbi bejegyzésünkben olvashat.

 

A margó beállításával, szűkebbre vételével például 14 százalékkal csökkenthető a papírfelhasználás. Ha a betűméretet 10 pontosra állítjuk és a sorközt is csökkentjük, legalább további 20 százalékot spórolunk.

 

Amennyiben az irodai munkához való, megfelelő nyomtató, másoló papírt keres, esetleg minőségi nyomatok előállítására képes eredeti vagy utángyártott tonert vásárolna, itt nézzen körül. Az Irodatech24.hu webáruházban minden, irodába szükséges irodaszert megtalál.