Így nyomtasson ki weboldalt! – Sokat spórolhat vele

Bizonyára Önnél is többször merült fel az igény arra, hogy ki kellett nyomtatni egy weboldalon talált szöveget, grafikont. A kinyomtatása nyilván nem okozott gondot, de vajon minden papírra került szövegnek, képnek hasznát vette? Feltehetően nem. Vagyis festéket és papírt is pazarolt.

A Google ennek a problémának az orvoslásaként a böngészőjében, a Chromban lehetővé tette az olyan nyomtatást, amivel csak az kerül a papírra a weboldalról, amit mi szeretnénk rajta látni.

 

A Chrome-ban létezik egy olyan nyomtató barát lehetőség, ami eltávolítja a weboldalon lévő hirdetéseket és más nem kívánt elemeket. És teljesen a nyomtatáshoz optimalizálja a dokumentumot. A felhasználónak lehetővé teszi továbbá azt is, hogy eltávolítsa a képeket az oldalról, és még a szövegméreten is változtathat.

 

Ha a szerkesztéssel megvagyunk, dönthetünk arról is, hogy pdf fájlt készítünk a szövegünkből, és így archiváljuk a weboldal számunkra fontos részeit, vagy nyomtatjuk, és papír alapon dolgozunk vele tovább.

 

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a digitális archiválást azoknak is ajánljuk, akik teljesen online megoldásokban gondolkodnak, és mondjuk az Evernote-ot használják “jegyzetfüzetként”.

 

Visszatérve a weboldal egyszerű nyomtatásához: a Firefox-ban és az Explorerben is van ilyen lehetőség. Mindkettő nyomtatási funkciói hasonlóan működik a Chrome-éhoz. És ezeknél is hasonló a cél, vagyis, hogy úgy nyomtassunk számunkra fontos információt a weboldalakról, hogy közben takarékoskodunk a festékkel és a nyomtató papírral.

 

Persze mindegyik böngésző kínál még valami pluszt. A Firefoxban például arra is lehetőség van, hogy megválasszuk a háttér színét. Vagyis, hogy egyáltalán nyomtasson-e hátteret vagy ne. És a pdf-es archiválás természetesen itt is működik.

 

De ez csak az alapfunkció. A print edit szolgáltatás plusz lehetőségeket is ígér. Ebben – hasonlóan a Google weboldal nyomtatási funkciójához – kijelölhetjük például, hogy az oldal mely részét szeretnénk a papíron látni.

 

És még egy dolog: több olyan külsős cég által gyártott nyomtatási alkalmazás létezik, ami hasonló megoldásokat tesz lehetővé. Ilyen például a PrintFriendly.com is, ahol csak beírjuk a kinyomtatni kívánt oldalunk webcímét és már láthatjuk is az oldalon lévő szöveges tartalmat. És máris lehetővé vált a képek nélküli nyomtatás. A szövegekből egyébként még törölhetünk is, szóval teljesen az igényeinkhez szabható a dokumentum.

 

Ha pedig nem csak így spórolna a nyomtatáson, hanem olyan készüléket is vásárolna, ami kevés tinta felhasználásával készít minőségi nyomatokat, nézzen körül az irodaszer webáruházunk kínálatában!