Ha kis irodába vagy közepes vállalkozásnak keres nyomtatót, ezt mindenképpen nézze meg!

A nyomtatási minőség mellett sokszor fontos a nyomtatási sebesség is. Ezzel együtt pedig a nyomtató terhelhetősége. Ezeket az adatokat akkor érdemes tüzetesebben átnézni, ha irodába vásárolunk nyomtatót. Ugyanis nem mindegy, milyen igénybevétel mellé milyen nyomtatót választunk. Segítünk.

Először is azt kell tisztázni, hogy mi számít gyors nyomtatásnak és mi lassúnak. Meglátásunk szerint nem igazán lehet ezt definiálni. Legfeljebb abból indulhatunk ki, hogy a profi nyomtatók 30-35 oldalt nyomnak ki percenként. Tehát vegyük ezt gyorsnak. Egyébként a gyorsasággal párhuzamosan a terhelhetőség is növekszik. Egy 30-35 lap/perces nyomtatónak nagyjából 80 ezer lap a havi kapacitása. Legalábbis egy lézernyomtató esetében.

 

Ezek a nyomtatók komolyabb irodákban is megállják a helyüket. Szóval egy közepes méretű vállalkozásnak tökéletesek lehetnek. De mi a helyzet a kisebb cégekkel?

 

Nekik egy alacsonyabb teljesítményű színes lézer nyomtató is megteszi. Ami mondjuk 20 oldalt nyom ki percenként, és a havi kapacitása 40 ezer oldal. Egy ilyen készülék nagyjából 100 ezer forint körüli áron érhető el. És amellett, hogy fekete-fehérben kifogástalan minőségre képes, színesben is bátran nyomtathatunk vele, akár rendszeresen.

 

Persze nem feltétlenül kell lézerben gondolkodni. A tintasugaras nyomtatók között is vannak nagyobb teljesítményre képes változatok. Olyanok, amik percenként akár 55 oldalt is kinyomnak. A havi terhelhetőségük ezeknek tízezer oldal is lehet, de azért ezt nem igazán ajánlják. A javasolt havi lapkapacitás 500, 2 ezer 800.

 

A tintasugaras nyomtatót egyébként a legtöbb szakértő otthoni használtra javasolja. Ha általános irodai készülékről van szó, inkább a lézer jöhet számításba – vélik.

 

De, ha nem nyomtatunk színesben és kis irodánk van, akkor vásároljunk egy alacsonyabb kategóriájú fekete-fehér lézernyomtatót. Manapság 30 ezer forint körül már meglehetősen jókat lehet beszerezni. Ezeknek az átlagos sebessége 15 lap percenként. És a havi kapacitásuk (5 ezer oldal/hónap) is igencsak megfelelő, legalábbis a pár személyes kis irodának.

 

Szóval, ha céges nyomtató vásárlása előtt áll, mindenképpen nézze meg, hogy a kiszemelt nyomtató mennyire terhelhető – oldal/perc és havi összehasonlításban is. Majd ezeket vesse össze az Ön igényeivel. Ha webáruházban vásárolna, olyan helyen keresgéljen, ahol részletes leírást talál, és a bejegyzésben említett adatokról is pontos tájékoztatást kap.

 

Nézzen körül például az Irodatech24 irodaszer webáruházában!