Környezetbarát nyomtatás – Lehetséges?

Valóban létezik a papírmentes iroda? Nem valószínű, nyomtatóra mindig szükség lesz, ahogy a nyomtatókhoz szükséges kellékekre is. Ettől függetlenül törekedhetünk arra, hogy csak a legszükségesebb dolgokat nyomtassuk ki. És lehetőleg környezetbarát termékeket használjunk. Mutatjuk, hogyan lehetsz “zöld”, ha nyomtatásról van szó.

Először is válassz olyan nyomtató kellékeket, amik újrahasznosíthatók. A kifogyott patront, tonert pedig vidd vissza, add le az erre kijelölt helyen. A nyomtató beszerzésekor válassz olyan terméket, ami a minőségi nyomtatás mellett minimalizálja a felhasznált tinta mennyiségét. Ebben segítünk.

 

Ha a nyomtató és a kellékanyagok megvannak, akkor jöhet a munkafolyamatok optimalizálása. Nézzük meg, mely esetekben van szükség minőségi nyomtatásra és mikor elég vázlatot nyomtatni. Ha tehetjük, állítsuk be a takarékos nyomtatást, erre majdnem minden nyomtató programjában van lehetőség. Használjunk továbbá kétoldalas nyomtatást vagy helyezzünk egy lapra két oldalt. Vannak nyomtatók, amelyeknek a szoftverje ezt is lehetővé teszi. És lehetőleg ne teljes felbontásban nyomtassuk a képeket, a grafikákat – amennyiben persze megtehetjük.

 

A környezetbarát nyomtatás fontos része az újrahasznosított nyomtatópapír használata. Ha “zöld” irodát szeretnénk, mindenképp használjunk újrapapírt.

 

Milyen programot használjunk, ha környezetbarát nyomtatás a cél?

 

Próbáljuk ki a GreenPrint szolgáltatását. A program segít csökkenteni a nyomtatási költségeket, zöldebbé teszi a nyomtatást, egyszóval menedzseli a nyomtatási folyamatokat. A felület egyebek mellett lehetőséget kínál arra, hogy a nyomtatni nem kívánt részeket eltávolítsuk a dokumentumból. Így is csökkenthető a felhasznált tinta. A program pedig megmutatja azt, mennyit spórolunk, ha végrehajtjuk a javasoltakat. Az otthoni, irodai nyomtatáshoz való GreenPrint szoftver ingyenes, a nagyobb vállalkozások számára készítettért már fizetni kell.

 

link: https://www.printgreener.com/index.php/home-and-small-office

 

Összegezve még egyszer. Ha környezetbarát módon szeretnénk nyomtatni, vásároljunk újrahasznosított tonert vagy patront – nézzük meg az utángyárott nyomtató kellékeket is. Optimalizáljuk a nyomtatási folyamatokat, csökkentsük a nyomtatási költséget erre alkalmas szoftverekkel. És végül: használjunk újrahasznosított papírt.