Megbízható memóriakártyát választanék. De melyiket?

Memóriakártya választás

Készülékeinknek minden téren memóriára van szükségük, legyen az mobiltelefon, fényképezőgép, videókamera vagy akár egy játékkonzol. Amikor azonban ott állunk a nagy memóriakártya kínálat előtt, akkor sokszor szükségünk lehet egy-két olyan információra, hogy jó döntést tudjunk hozni, aminek következtében a készülékeink teljes kapacitását ki tudjuk használni majd az új memóriával.

Manapság a legelterjedtebb kártyák az úgynevezett Secure Digital, azaz az SD kártyák. Az adatátviteli sebesség megkövetelte ezeknek az új kártyáknak a kifejlesztését és a korábbi szabványok, mint például az XD, a Memory Stick vagy a MiniSD lecserélődését. A memóriakártyák megbízható adattárolók, hiszen nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, kevesebb energiát fogyasztanak, illetve ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben. Az írási és olvasási lehetőségek száma normál felhasználás mellett gyakorlatilag nagyon hosszú élettartamot garantál, ezért is ad sok gyártó akár 10 év garanciát is a termékeire.

 

Az SD kártyák között a nagy különbség jelenleg mindössze a sebességükben rejlik. Az elfogadott jelölés a kártyák felületén a Class 2, 4, 6, 8 vagy 10 lehet, ami a minimum írási, olvasási sebesség feltüntetése. Az írási sebesség sok gyártó esetében a csomagoláson is szerepel, ezek alapján pedig eldönthetjük, hogy számunkra melyik jelentené a legjobb választást. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy míg egy kisebb felbontású kompakt fényképezőgép megelégszik egy normál felhasználásra szánt memóriakártyával, egy nagyfebontású hd kamera csak a nagysebességű Class 10 kártyákat fogja támogatni. Emellett nem utolsó szempont az sem, hogy a nagyobb írási,olvasási sebességgel rendelkező kártya adatainak átvitele a számítógépre másolásnál jóval kevesebb időt vesz igénybe, ráadásul készülékeink könnyebben kezelik a kártyán található fájlokat is, így támogatva saját gyors működésüket. A High Speed, HyperSpeed megjelölés mögött nincs valós szabvány, abban biztosak lehetünk, hogy gyors kártyát tartunk a kezünkben, de pontos sebességmegjelölés hiányában nem összehasonlíthatóak.

 

Az SD kártyák jelenleg forgalomban levő kisebb megfelelői a microSD kártyák, amik – ahogy az elnevezés is mutatja – kisebb méretűek, és főként okostelefonokban, tabletekben kaptak helyet. Ugyanúgy gyors kivitelben is nagyon elterjedtek, segítségükkel több képet, több videót, több adatot tudunk a készülékeinkben tartani. Csomagolásukban sok esetben találunk egy adaptert is, amelybe a micro kártyánkat belehelyezve normál méretű SD kártyát kapunk. Ez pedig így kártyaolvasóban vagy SD kártyát használó készülékekben ugyancsak használhatóvá válik.

 

Még egy dolog: jó választás a memóriakártya adapter?

Szerintünk nem igazán. Professzionális felhasználás esetén, vagy ha hosszabb távra tervezünk, nem ajánlott micro SD kártyát használni adapterrel. Válasszunk inkább a készülékünkbe normál méretű SD kártyát, hiszen a tokozása és a kialakítása nagyobb élettartamot és hibamentességet garantál.