Mekkora papírhoz mekkora borítékot válasszak? – Megmutatjuk, hogyan célszerű rendelni

Sokszor vagyunk gondban, amikor irodaszert vásárolunk, hogy melyik papírhoz milyen méretű borítékot vegyünk. De a nyomtatáskor sem biztos, hogy mindenki tudja, mekkora az A7-es, sőt egyesek még az A4-es papír méretével is gondban vannak. Most segítünk egy kicsit.

A legtöbbet használt nyomtatópapír méret az A4-es. Ennek a mérete 210 mm x 297 mm. Minél nagyobb egy papír A utáni száma, annál kisebb a mérete (feleződik). Vagyis az A5-ös az A4-es fele, az A6-os pedig az A5-ös fele és így tovább.

 

Az A4-es papírnál nagyobb méret az A3, ami az A4-es duplája. 297mm x 420 mm. Az A1-es 594 mm x 841 mm, a legnagyobb pedig az A0-as. Ez 841 mm x 1189 mm.

 

Ezektől eltérő nyomdai méretek is léteznek, de azokra az irodai felhasználáshoz többnyire nincs szükség.

 

És miért érdemes tudni, hogy melyik méret melyiknek a fele?

 

Mert a boríték megvásárláskor ez sokat segíthet.

 

De nézzük meg ezt egy kicsit jobban. Az A5-ös nyomat félbe hajtva belefér a C6-os borítékba. Természetesen az A6-os egy az egyben hajtás nélkül beletehető a C6-os ba.  Ahhoz, hogy az A4-es nyomatot a C6-os méretű borítékba tegyük, kétszer kell félbe hajtanunk. Az A4-es papír három részre hajtogatva pedig az LA4-es borítékba fér bele – ez egy hosszúkás boríték.

 

Ha az A4-es papírunkat csak egyszer hajtanánk félbe, a C5-ös borítékot kell választani.

 

Ha ezeknél nagyobb, mondjuk A3-as nyomatot küldenénk valakinek, a C5-ös borítékhoz kétszer kell hajtogatnunk, a C4-eshez pedig csak egyszer.

 

Ezt jegyezzük meg

 

Ezek alapján az látszik: a leghasznosabb, a legtöbb irodában előforduló papírmérethez a C6-os boríték a legjobb, de elegáns az is, ha az A4-es papírunkat hosszúkás borítékban (LA4) küldjük.

 

Legyen bármelyik papír vagy boríték méret a megfelelő Önnek, az Irodatech24 irodaszer webáruházban beszerezheti ezeket. Nézze meg a választékot itt!