Mi a különbség az eredeti, az újratöltött, a felújított és az utángyártott tonerkazetta között?

Mindenképpen van különbség, legfőképpen árban, de minőségben és élettartamban is nagy eltérések tapasztalhatók.

Az eredeti tonerkazetták esetében biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb minőségű anyagokból készültek, általuk kifejezetten a nyomtatónkhoz tervezett magas minőségű terméket használunk. Élettartamuk a gyártó cég által meghatározott, a kinyomtatható lapmennyiség természetesen a lapok lefedettségétől függően változik, de az előírt értékeket mindenképpen teljesíti. Ezzel szemben az újratöltött tonerkazettáknál sok eltérést tapasztalhatunk. Mindenekelőtt árban lesz különbség, hiszen a gyári ár gyakran negyedéért kaphatunk újratöltött tonereket, amelyekbe annak ellenére, hogy jó esetben a gyárival megegyező festékpor és hordozóanyag kerül, a mechanikus elemeket nem cserélik. A tonerek belsejében pedig kopó, forgó alkatrészek is találhatók, amelyeknek véges az élettartama. Gyakorlatilag úgy tervezik őket gyárilag, hogy maximum két életciklust bírjanak ki. Emiatt a kazettában található fényhenger, lehúzókés és mágneses henger nem feltétlenül fogja teljesíteni egy új toner élettartamát. Nem is beszélve a toneren található chipről, érintkezőinek sérüléséről, vagy a rögzített adatokról, így pedig nem tudhatjuk, mikor fog hibát jelezni a lézernyomtatónk, vagy akár károsodásnak is indulhat.

 

Megfelelő alternatívát jelenthetnek azonban a felújított vagy az utángyártott tonerkazetták. Ezeket a tonereket szintén a gyári tonerek árához mérten jóval kedvezményesebben be lehet szerezni, azonban itt már sokkal jobb, akár a gyárival megegyező prémium minőségről is beszélhetünk. A felújított tonereknél amellett, hogy a kazettába új festékpor kerül, minden forgó rész és minden olyan elem, ami a nyomtatás közben igénybe van véve, cserére kerül. A legtöbb esetben csak a toner külső teste marad gyári. Amennyiben szükséges, cserélik az elhasználódott chipet is. Ebben az esetben jó minőségű anyagokat kapunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a gyárival megegyező minőségű és mennyiségű tinta került a kazettába.

 

Az utángyártott tonerek talán a legelterjedtebbek, mivel ezek szintén nagyon jó ár és érték viszonnyal rendelkeznek, és emellett a legmegbízhatóbbak is. Ugyanúgy, mint a gyári termékek, ezek szintén gyártósoron készülnek, teljesen új terméknek tekinthetők. A gyártásnál folyamatosan figyelik a megjelenő új nyomtatókat, és ugyanazon technológiával prémium minőségű termékeket állítanak elő, de kedvezőbb áron.

 

Amennyiben kitűnő minőségű termékeket szeretnénk vásárolni a lézernyomtatónkhoz és az ár is számít a beszerzésnél, akkor nyugodtan választhatjuk a felújított vagy az utángyártott tonereket. Ha pedig nem riadunk vissza a gyenge minőségtől és számunkra mindenképpen számít az ár, akkor a megoldás az utántöltött toner. De azt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ha a nyomtató meghibásodik, akkor az újratöltött toneren megspórolt összeget könnyedén felemésztik a javíttatás költségei. Sőt, valószínűleg annak a többszörösét is rákölthetjük.

2 thoughts on “Mi a különbség az eredeti, az újratöltött, a felújított és az utángyártott tonerkazetta között?

Comments are closed.