Fontos Önnek a környezettudatosság? Nézze meg, mi a teendő a kiürült festékpatronokkal és tonerekkel!

Az irodákban nagyon sok olyan eszközt használunk, amelyeknek magas a kellékigényük, és viszonylag gyorsan cserélődnek a festéket, mint alapanyagot tartalmazó patronjaik, kazettáik.

A különösebb szervizellátást nem igénylő faxokból, nyomtatókból, másolókból kikerülő patronok és tonerek, amiket használhatatlannak vélünk, többnyire a szemétben végzik annak ellenére, hogy veszélyes hulladéknak minősülnek. És annak ellenére is, hogy számos olyan szolgáltatás épül rájuk, ami a begyűjtésüket, a megsemmisítésüket vagy az újbóli felhasználásukat végzi.

 

A nyomtatókból és az irodai eszközökből kikerült festékanyag a környezetre és az egészségre is káros veszélyes hulladék, és az Európai Unió irányelve szerint a gyártónak kötelessége újrahasznosítani.

 

A nyomtatókat gyártó cégek és az újrafelhasználásra szakosodott cégek között óriási verseny zajlik a visszagyűjtés terén. A gyártó célja, hogy minél több kiürült patron érkezzen hozzá vissza, így elkerülve az újratöltést, az újragyártást, ami a bevételek csökkenését is okozná a nyomtató gyártójának. A kivont patronok így nem forgathatók vissza a kereskedelembe, és nem értékesíthetők újratöltve – csökkentett áron. Mivel az uniós direktíva magába foglalja azt is, hogy a kereskedőnek saját költségén kell megoldania a kellékanyagok visszavételét és eljuttatását a gyártónak, így egy ellenőrzött láncba kerülnek a termékek, aminek hatására csökken az újratöltéssel foglalkozó cégek haszna.

 

A nyomtató gyártója a visszavett üres patronokat és tonereket teljes egészében feldolgozza, és az újrahasznosítás révén újra nyersanyagként felhasználhatóvá teszi az ipar számára. Ezzel pedig csökken a veszélyes hulladékok termelődésének mennyisége. A gyártók többségére ma már a környezettudatos szemlélet a jellemző. Fejlődő tendencia mutatkozik a kellékanyag begyűjtés tekintetében is. A kereskedőknél kihelyezett gyűjtőpontok elősegítik a gyártói újrahasznosítást, másrészről a gyártott eszközök és kellékanyagok tervezésénél a csökkentett energiafogyasztást, a hulladékok mennyiségének csökkentését tűzték ki célul. Megfigyelhető, hogy törekednek a termékek élettartamának növelésére is, ami szintén a károsanyag termelődés visszafogását segíti.

 

Mit tehetünk tehát mi magunk a kiürült tonerekkel, patronokkal?

 

Több módja is van annak, hogy a környezet károsítása nélkül megszabaduljunk a használatra már alkalmatlan kellékanyagoktól. A hulladékkezelő telepeken ingyenesen leadhatók a kiürült festékkazetták, patronok. Léteznek olyan gyártók, akik az új patronok dobozába bérmentes borítékot helyeznek, amelynek felhasználásával aztán a kellékek kiürülte után díjmentesen visszajuttathatók a gyártóhoz. A kereskedőknél elhelyezett gyűjtőpontokban szintén díjmentesen leadhatók a patronok. Az újratöltésre, újragyártásra specializálódott gyártók nagy mennyiségben fel is vásárolhatják a kiürült patronokat, kazettákat. Ennek nyomán hosszabb idő elteltével kerülnek megsemmisítésre a kellékanyagok, és szintén csökken a környezetkárosítás mértéke. Az anyagi szempontok mellett az ilyen vállalatokat ugyancsak kötelezik a begyűjtések során a környezetvédelmi irányelvek és a jogszabályok betartására.

 

Hosszú távon pedig reménykedhetünk abban, hogy a nyomtatógyártók oldaláról megszületett környezettudatos szemlélet a felhasználó vállalatok közül is egyre többeket sarkall szintén környezettudatos gondolkodásra. Vagyis arra, hogy a nála keletkező irodai hulladékot begyűjtse, és azt megfelelő módon leadja.