Miért vegyünk 110 ezer forintos nyomtatót, ha van ott 20 ezres is?

A válasz egyszerű: az ár a termékek esetében a hozzáadott tudást, a funkcionalitásban rejlő plusz lehetőségeket tükrözi. De nézzünk erre két valós példát egyazon gyártó palettájáról!

Természetesen ezzel az összehasonlítással nem azt akarjuk mondani, hogy a belépő kategória rossz, csupán más tudást, más felhasználási környezetet rejt magában.

Konkrét példánkban vegyük a Samsung cég két termékét, az SL-M2026 és az SL-M3325 mono lézernyomtatót.

Nézzük először is a sebességet, hiszen senki sem szeret várni. Ha sietünk egy munkával, akkor az a pár másodperc is fontos lesz, amíg a lapok kijönnek a nyomtatóból, hiszen így dinamikusabb lesz a munkamenetünk. Nos, az M2026 egy 400 MHz-es processzorral és 64 MB memóriával rendelkező kompakt nyomtató, amely ezzel a hardverrel 20 lap/perces nyomtatási sebességet tud elérni. Ezzel szemben nagyobb társa, az M3325 Cortex-A5 600 MHz-es processzorával és szintén 128 MB memóriájával 33 lap/perc nyomtatási sebességre képes, tehát több mint másfélszeres az eltérés.

 

A főbb indokok pedig, amelyek az egyik vagy a másik készülék mellett szólnak, a következők: míg az M2026 úgymond a kompakt típusokat erősíti, kis helyet foglal, a legtöbb nyomtatóhoz mérten gyors, energiatakarékos és jó minőségű nyomtatásra képes, inkább otthoni felhasználásra készült. Nagyobb testvére sokkal terhelhetőbb, a nagy feladatokra tervezték, kellék és szoftvertámogatása pedig kifejezetten a vállalati szférát célozta meg. A két nyomtató havi terhelhetősége is kifejezi azt, amire szánták őket, hiszen az M2026 havi terhelhetősége 10 ezer lap, így inkább az otthoni felhasználókhoz szól. Ezzel ellentétben az M3325 maximálisan 50 ezer lap nyomtatására képes, ami a nagyvállalati felhasználás eszközévé teszi. Üzleti környezetekre optimalizáltan az M3325 esetében több méretű toner közül választhatunk. A palettában megtaláljuk az akár 15 ezer sztenderd oldal nyomtatására is alkalmas tonerkazettákat, amelyekhez mérten a két különálló lapadagolóból maximálisan 771 lapos betöltési lehetőség nagy hasznunkra lesz. A vállalati szoftverek támogatják a teljesen nyomonkövethető, több felhasználós és biztonságos nyomtatási környezetet.

 

Mindkét termék magában hordozza a Samsung egyedi technológiáját, ami a ReCP (Rendering Engine for Clean Page) nevet kapta. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyomtató az akár 1200×1200 dpi felbontást a pontok méretének és pozíciójának változtatásával éri el. Emellett a vékony vonalak kiemelésével és a negatív szöveg széleinek élesítésével javítja a kinyomtatott dokumentumok olvashatóságát. Az eredmény pedig több részlet, élesebb képek, tömör nyomatok.

 

A kérdésünkre pedig a választ gyakorlatilag a felhasználási környezet adja meg. Mindkét termék kitűnő választás, hiszen jó minőséget kapunk. Azonban nem mindegy, hogy hol használjuk majd ezeket a lézernyomtatókat, hiszen terhelhetőségben, strapabíróságban nagyon eltérnek egymástól. Ezeket vegyük figyelembe, amikor nyomtatót vásárolunk.