Mihez kezdjek a nyomtatóval, ha beszárad a fej a tintasugarasnál, beszorul a papír a lézernél?

nyomtato-karbantartas

Ha a normál használat mellett sokáig szeretnénk használni a nyomtatóinkat, úgy szükség lesz egy minimális karbantartásra, ami gyakorlatilag otthoni körülmények között elvégezhető, és nem igényel különösebb szaktudást sem.

A tintasugaras nyomtatóknál leggyakrabban előforduló hibaesemény a nyomtatófej beszáradása, ami legtöbbször a használaton kívüli állás következménye. Fejbeszáradás esetén csak a nyomtató belső tisztító programjára hagyatkozhatunk. Ha így nem sikerül megoldanunk a problémát, akkor marad a szerviz, azonban egy belépő szintű nyomtató esetén érdemes megvizsgálnunk a javítás és a bekerülési költség arányát.

 

Annak elkerülésére azonban, hogy a nyomtatónk beszáradjon, elegendő megadott időközönként munkára fognunk. Elég hetente egy színes lap kinyomtatása, ezzel is elkerüljük, hogy mikroszkópikus porszemcséktől vagy beszáradt tintától eltömődjön a nyomtatófej. Ha mégis problémát vennénk észre a nyomtatási példányban, akkor a nyomtatóhoz feltelepített szoftver szolgáltatások vagy karbantartás menüpontjából elindíthatjuk a fejtisztítási programot.

 

A lézernyomtatók felhasználásánál szintén nem ajánlatos a hosszabb állásidő, azonban itt a technológia különbözősége miatt nem kell félnünk a beszáradástól. Viszont a dobok hosszútávú normális működéséhez elengedhetetlen, hogy szintén heti rendszerességgel pár lapot nyomtassunk velük.

 

A lézernyomtatók müködtetése közben előforduló hibák között a leggyakrabban azt vesszük észre, ha az egymást követő nyomtatásoknál a szövegek összecsúsznak. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a forgó dob az utolsó lépésben nem lesz megtisztítva, így a két használat között megtart némi festéket, ami azt eredményezi, hogy az egyik nyomat rákerül a másikra. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy kihúzzuk a készüléket a konnektorból, várunk egy-két órát, majd szöszmentes ruhával a dobot – ha elérhető – áttöröljük, így mentesítve a festékanyagtól.

 

A második hiba, ami előfordulhat, hogy a papír gyakran elakad. Ilyenkor nyissuk ki a nyomtatót – gyakran hátul is találunk szervízajtót rajta -, és próbáljuk eltávolítani a készülék belsejében maradt papírt. A lézernyomtatók nem igényelnek speciális lapokat, azonban arra ügyeljünk, hogy a gyártó által előírt lapminőséget és méretet használjuk.

 

A nyomtatók élettartamára tehát nagyon nagy befolyással van az, hogy hogyan használjuk azokat, hogy elvégezzük-e rajtuk a minimális karbantartásokat. Pontos, években mért élettartamot nem lehet adni egy nyomtatóra levetítve, hiszen ez nagy mértékben függ a használattól, a festékek vagy tonerek minőségétől, a papírminőségtől vagy a havi terheléstől.  Az élettartamot a felhasználási környezet is nagyban befolyásolja. Míg egy otthoni lézernyomtató napi terhelhetősége maximum 200 vagy 300 lap, egy üzleti lézernyomtató ennél sokkal strapabíróbb szerkezet, és a napi terhelhetősége akár tízszerese is lehet, akár 3000 lap/nap, tervezett élettartama pedig elérheti az egymillió A4-es lapot is. Amennyiben pedig egy kis kapacitású nyomtatót az előírtnál jobban terhelünk, úgy az élettartama is nagy mértékében le fog csökkenni. Ezért is érdemes előre tervezni nyomtató vásárlásnál, és megnézni, hogy hova is szánták azt, pontosabban milyen felhasználásra.