Milyen egészségügyi problémáim lehetnek, ha helytelenül ülök az irodában?

irodai ergonomia

Megfájdul a nyak és a váll, ennek következtében pedig még a fejünk is. Elfáradnak a gerinc mellett lévő izmok, ezáltal kimerültebbnek érezzük magunkat. Ha helytelenül ülünk az irodában, sokkal fáradtabban megyünk haza. Mit tehetünk?

Egyrészt nem árt, ha megfelelő irodai széken ülünk. Persze attól még, hogy van egy jó székünk, egy csapásra nem múlik el minden probléma. Tudni kell jól ülni, a szünetek alatt pedig át kell mozgatni magunkat. És még ez sem minden.

 

Ha nem figyelünk oda a helyes tartásra, akkor jelentkezhet tarkófájás, hátfájás, derékfájás, kialakulhatnak különféle gerincbántalmak, összenyomódhat a gyomor, megfájdulhat a térd és még látásromlás is bekövetkezhet. A napi több órás, kényelmesnek gondolt, de helytelen ülés esetén mindennapossá válhat a fejfájás, a merev, letapadt izmok miatt pedig a nyak és az egész hát sajoghat a munka végeztével. Ezt bizonyára senki se szeretné.

 

Ha beszereztük a megfelelő irodai székünket, akkor állítsuk be jól!

ergonomicA magasság fontos. És az is, hogy a derekunkat is megtámassza a háttámla. Tartsuk úgy magunkat, hogy a vállunk és a karunk 90 fokos szöget zárjon be. És a combok, illetve a lábszárak is 90 fokos szögben helyezkedjenek el egymáshoz képest. Fontos, hogy mindig közel üljünk az  íróasztalhoz, és az is, hogy a csuklónk is kellőképpen meg legyen támasztva. Állítsuk be a monitorunk magasságát is. Elvileg úgy a helyes, ha a képernyő teteje a szemünkkel egy magasságban van.

 

Ha nincs monitortartó az asztalunkon, szerezzünk be ilyet vagy helyezzünk könyveket a képernyő alá. Sokan irodai papírcsomagokkal állítják be a megfelelő magasságot. Ha laptoppal dolgozunk, szerezzünk be külön egeret és billentyűzetet és az egész laptopot emeljük meg.

 

Mi segíthet még a helyes testtartásban?

A megfelelő forgószék és az asztalok mellett más eszközök is segítik a helyes tartást. Vásárolható például csuklótámasz a billentyűzetünkhoz és az egérpadhoz is. Rendkívül széles a választék, ami a dizájnt illeti. Ha ezeket használjuk, valamelyest rákényszerítjük a testünket a helyes tartásra. Érdemes megfontolni a beszerzést.

 

Az imént felsoroltak fontosak, de egyik sem elegendő ahhoz, hogy teljesen egészséges legyen a napi 8 vagy több órás ülő munkavégzés. A jó irodai eszköz fontos, de a mozgást semmi se helyettesíti. Viszont sportoláshoz csak akkor lesz energiánk hazaérve is, ha nem fáradunk el a helytelen testtartás miatt az irodai munkavégzés során. Tegyen ezért, nézze meg itt, milyen eszközök segíthetnek Önnek ebben!

2 thoughts on “Milyen egészségügyi problémáim lehetnek, ha helytelenül ülök az irodában?

Comments are closed.