Milyen pendrive-ot válasszak? A márka, a méret vagy mi az, ami igazán számít?

Melyik a legmegbízhatóbb pendrive? A Kinsgston lenne az? Elég nekem a 8 GB-os pendrive vagy 32 GB-osra lenne szükségem? Mit tud egy 18 ezer forintos USB-s stick? És mi a különbség egy ilyen drága és egy pár ezer forintos pendrive között? Van néhány kérdés, ami sok pendrive vásárlót foglalkoztat. Megpróbálunk ezekre választ adni.

Nézzük meg először is, mely gyártók számítanak manapság a legmegbízhatóbbaknak. A keresések alapján az látszik, hogy a Kingston vezet. Különösen sokan keresik a Kingston Data Traveler típusokat. Amiből van választék bőven. A 2-3 ezer forintostól egészen a 18 ezer forintos változatig.

 

És itt adódik a kérdés, hogy mi a különbség a két árkategória között. Nyílván a méret, a gyorsaság és a biztonság. Ez utóbbi több irányból megközelíthető. Adatvédelmi biztonság és fizikai védelem. Egy drágább pendrive ugyanis ellenállóbb a külső hatásokkal szemben és a próbálkozó adatlopások ellen is. Az említett Kingston pendrive bizonyos modelljei például jelszavas védelemmel láthatók el, ami meggátolja egyebek mellett azt is, hogy a munkahelyi adatok illetéktelenek kezébe kerülhessenek. Sőt, a 18 ezer forintos pendrive olyannyira biztonságos, hogy 10 behatolási kísérlet után zárolja a memorypent, és ezután a jelszóval való belépés is lehetetlenné válik – vannak munkaterületek, ahol szükség van ilyenre.

 

Egy alap, jelszavas pendrive nagyjából 9 ezer forint körül vásárolható. Míg komolyabb társa dupla ennyibe is kerülhet.

 

Mi a különbség még? A gyorsaság. Míg egy pár ezer forintos pendrive maximális olvasási sebessége 40MB/s, az írási sebessége pedig legfeljebb 10MB/s, addig egy drágább már 70 MB/s-mal olvas és 15 MB/s-mal ír. Persze ennél gyorsabbak is kaphatók. Ám a hétköznapi felhasználásra az említett sebesség is kiváló.

 

A drágább pendrive-okra hosszabb garancia is jár, ez is különbség.

 

Kapacitás?

Kinek mekkora pendrive-ra van szüksége? Nyilván ez személyfüggő. Manapság 8 GB alatt nem érdemes pendrive-ot venni. Ez a méret elegendő ahhoz, hogy fényképeket, dokumentumokat hordozzunk rajta. Viszont az optimális méret a 32 GB lehet. Érdemes elgondolkodni az ekkora kapacitáson, hiszen egy videó több GB-ot is felemészthet. És bizony, ha jó minőségű fotókat hordoznánk, az is hamar megtelíti a kis kapacitású USB-s adathordozónkat. Árban meg már nincs nagy különbség. Szóval, ha rendszeresen használnánk a pendrive-ot és nem szeretnénk állandóan törölgetni róla az adatokat, továbbá számolgatni a kapacitást, akkor 32 GB az alap.

 

A bevezetőben a népszerű gyártók között csak a Kingston-t említettük. De ennél természetesen több létezik. Hogy kinek melyik gyártó terméke ajánlott, attól is függ, ki mire szeretné használni az eszközt. Ezért, ha webáruházban vásárolunk, mindenképp nézzük meg a részletes leírást. Különös tekintettel az adatbiztonságra, a gyorsaságra és a kapacitásra vonatkozó paraméterekre.

 

Keresett és megbízható a SanDisk, a Toshiba, hétköznapi felhasználásra pedig megfelelőek a Verbatim termékei is.