Milyen pendrive-ot válasszak? Mi az, amit feltétlenül célszerű a vásárlás előtt megnézni?

Pendrive

Milyen pendrive kell egy állandóan úton lévő vállalkozónak, üzletembernek és milyen egy irodai dolgozónak? A pendrive-ok tulajdonságait végigvizsgálva megnéztük, melyik tevékenységhez melyik típus illik a leginkább.

Ha nem túl bizalmas irodai anyagokat vinnénk egyik számítógéptől a másikig, egy teljesen egyszerű pendrive is megteszi. Akár még egy USB 2.0-ás is, annak ellenére, hogy manapság ez már nem számít túl gyorsnak. De bőven alkalmas, főleg akkor, ha kis méretű dokumentumokat szállítunk rajta. Ha viszont gyorsabban intéznénk a fájlok másolását, számít a sebesség, akkor már az USB 3-as pendrive-ok között nézelődjünk.

 

H fontos a biztonsági is – a fizikai és a szoftveres biztonság egyaránt -, akkor már a kicsit komolyabb eszközöket kell megnéznünk. Azokat, amelyek masszívabb külső borítással rendelkeznek. Olyanokat, amiknek nem árt egy kis ütődés vagy pár csepp víz. De azt is mérlegeljük, hogy ha bizalmas anyagokat szállítunk, akkor a pendrive elvesztésével, eltűnésével mekkora hátrány, veszteség érhet minket. Ha gyakran viszünk magunkkal ilyen anyagokat, akkor jelszóval védhető pendrive-ot válasszunk. És persze a kapacitást szintén számításba kell vennünk, ha pendrive-ot vásárolunk.

 

Mi a felsorolt funkciók és tulajdonságok alapján azt gondoljuk, hogy egy vállalkozónak, üzletembernek és magasabb beosztású, bizalmas adatokat is kezelő személynek legalább egy 16 GB-os, USB 3-as sebességre képes, jelszó védelemmel ellátható pendrive-ra lesz szüksége. Lehetőleg olyanra, ami a környezeti hatásokkal szemben is ellenálló külső borítással is rendelkezik.

 

Azoknak, akik csak az egyik géptől a másikig visznek kisebb, kevésbé bizalmas fájlokat, megteszi egy olcsóbb, közepes kategóriájú pendrive is. A legolcsóbb, ismeretlen márkájú hordozókat azonban nem ajánljuk. A kapacitást és a sebességet nézve egy 4-8 GB-os USB-2-es pendrive megfelelő lehet.

 

És még egy dolog, amit nem említettünk, de fontos lehet. Főleg a bizalmas adatokkal bánóknak. De talán minden pendrive-ot használónak érdemes elgondolkodnia rajta. Ez pedig a vírusvédelem. Mivel sokszor ismeretlen gépekről hozunk adatokat a mi eszközeinkre, ezért fontos, hogy erre is odafigyeljünk. Ha tehetjük, vegyünk olyan pendrive-ot, ami külön vírusvédelemmel van ellátva. Erről részletek ebben a bejegyzésben.