Mit gondolnak a Ricohnál az irodai munka jövőjéről?

Asztali robotok, érintős eszközök, valóság-szemüvegek.
Ezek lesznek a jövő irodai eszközei? De vajon mikor fogjuk ezeket használni? A Ricoh kutatása erre is választ ad.

Az irodatechnika folyamatos fejlesztése nagyban hozzájárul egy cég fejlődéséhez. Így azok, akik nem követik a munka örökké változó természetét, lemorzsolódnak a versenyben. Amennyiben viszont alkalmazzuk az értékes munkastílusokat, a technológiákat és a menedzsment technikákat, úgy biztosak lehetünk abban, hogy esélyünk lesz lépést tartani a riválisokkal.

 

A Ricoh szerint a folyamatos változás fejlettebb eszközök megjelenését fogja eredményezni. Ezek pedig még inkább elősegítik a digitális munkára való átállást, amik a várakozások szerint a dolgozók még hatékonyabb munkavégzését teszik majd lehetővé.

 

Viszont csak óvatosan az új eszközökkel!

A szakértők meglátása szerint az újabb eszközök beillesztésénél törekednünk kell arra, hogy felhasználásuk egyszerű és könnyen elsajátítható legyen. Fontos, hogy ne hátráltassák, hanem elősegítsék és rugalmasabbá tegyék a munkát.

 

A közös gondolkodásé a jövő, amihez a technológia is alkalmazkodik

Az emberek jellemzően a kreatív munkakörnyezetekre vágynak és a kreatív munkafolyamatokat helyezik előtérbe. A jövőben arra kell számítanunk, hogy egyre több dolgozó gyűlik egymás köré a rugalmas, nyitott irodákban, így elősegítve a termelékenyebb és gördülékenyebb munkát. Ehhez viszont nem csak fizikailag kell átalakulni, hanem meg kell teremteni a csapatszellemű munkafolyamatok infrastrukturális kiépítését is. Azaz, megfelelő irodatechnikai eszközökre lesz szükségünk.

 

Jönnek a csúcstechnológiás kellékek

A Ricoh által támogatott felmérések egyebek mellett rámutatnak arra, hogy a jövő munkahelyének megteremtésénél a munkavállalók szerint is a csúcstechnológiás vívmányok használata fog előtérbe kerülni. Tízből nyolc alkalmazott úgy gondolja, hogy a munkáját 2036-ra ma még nem létező technológiák és folyamatok fogják helyettesíteni. A dolgozók többsége úgy véli, hogy 10 éven belül olyan berendezések állnak majd a rendelkezésükre, mint a különböző érintős interaktív eszközök, a hangfelismerő technológiák és a kibővített valóság-szemüvegek. Sokak szerint egy évtizeddel később pedig már a hologramok is megjelennek az irodai munkában.

 

Ez jól hangzik, viszont az új vívmányok bevezetésére nem nagyon hajlanak a vezetők. Ezáltal az elterjedésük a vártnál lassabb lehet. A válaszadók kevesebb, mint egyharmada legalábbis ezt gondolja. A közszférában dolgozók is lassú elterjedésre számítanak, ettől függetlenül mindenképpen várják az új, kifejezetten modern eszközök megjelenését. Szerintük azonban az olyan eszközöket, mint a valóság-szemüvegek, az asztali alapú robotok, a drónok és a szállítói csomópontok, 2034-re a közszféra munkahelyein már alkalmazni fogják.

 

Miért törekedjünk a fejlett irodai eszközök beszerzésére?

A csúcstechnológiás munkakörülmények olyan újítást jelentenek, amelyek elősegítik az információ gyorsabb és gördülékenyebb áramlását. De az új technológiák enyhítik a munkavállalókra nehezedő nyomást is, ami által fokozódhat a hatékonyság.

 

A felsorolt újításokra ugyan még várnunk kell, de számos olyan, üzleti célú okos eszköz már most is elérhető, amik rendkívül megkönnyítik a munkánkat. Ha kíváncsi ezekre, nézzen körbe itt.