Multifunkciós nyomtató vásárlását tervezi? Ezeket érdemes számításba venni

Másféle multifunkciós nyomtató kell otthonra és más az irodába. Az otthoninál ugyanis leginkább az alapfunkciókat használjuk. Míg az irodában az extrákra is gyakran igényt tartunk.

Sokunknak fontos, hogy a fotókat jó minőségben, jó áron tudjuk otthon kinyomtatni. És az sem árt, ha a számítógépen kívül más külső eszközről is kezdeményezhetünk nyomtatást. Akár memóriakártyáról, pendrive-ról vagy mobilról. Ahogy az sem elhanyagolható funkció, ha wifis készülékről is tudunk csatlakozni és nyomtatást kezdeményezni.

 

Egy otthoni multifunkciós nyomtató faxolási és másolási képességét kevésbé használjuk ki, viszont a szkennelést többször alkalmazhatjuk. Előfordul, hogy az iskolai jegyzeteket archiváljuk így, vagy a régi fotókat, diákat olvassuk be és rendszerezzük. Netán e-mailben küldünk el egy régi receptet valamelyik ismerősünknek. Ha ezeket az igényeket összegezzük, látjuk, hogy nekünk egy középkategóriás multifunkciós tintasugaras nyomtató már gazdaságos lehet.

 

Az irodában más a helyzet. Ott a nyomtatáskor a minőségi nyomat előállítása mellett a gyors, nagy mennyiségű nyomtatási képesség is fontos lehet. Ez pedig indokolttá teszi, hogy lézernyomtatót válasszunk.

 

Ha irodába veszünk multifunkciós nyomtatót, azt is nézzük meg, hogy képes-e A4-es méretnél nagyobb formátumban nyomatot előállítani. Lehet, hogy erre a funkcióra is szükségünk lesz.

 

Persze egy munkahelyen nem csak nyomtatni szeretnénk a multifunkciós nyomtatónkkal. A készüléknek másolni is tudnia kell. És az sem mindegy, hogyan és milyen minőségben teszi ezt. A multifunkciós nyomtatónak képesnek kell lennie arra, hogy a hálózatban lévő gépekről szkenneljünk vele, és arra is, hogy esetenként faxolásra is tudjuk használni.

 

Ha otthonra keresünk multifunkciós nyomtatót, a méret is számít. Valószínüleg a kisebb formátumúakat keressük. Míg az irodában az elhelyezés másodlagos.

 

De ha multifunkciós készüléket vásárol, nem árt azt is megnézni, hogy milyen patron, tinta kell hozzá. Előfordul, hogy olcsón tudunk egy nyomtatót megvenni, de a hozzávaló festék közel annyiba kerül, mint maga a készülék. Ez nem tűnik gazdaságosnak. Ezért mielőtt vásárolunk, tekintsük át, melyik multifunkciós nyomtató milyen árkategóriájú festéket használ.

 

És most jöjjenek az árak

 

Egy otthoni nyomtatásra alkalmas tintasugaras színes multifunkciós nyomtató 14 ezer forinttól vásárolható. A mono, azaz fekete nyomtatásra alkalmas tintasugarasokról viszont nem ejtenénk sok szót. Ezeket ugyanis otthonra kevesen viszik – de ilyen is kapható.

 

Az irodába (kis cégeknek) is alkalmas mono multifunkciós lézer nyomtatók már 35 ezer forinttól elérhetők. A színes változatok 80 ezer forinttól indulnak.