Néhány dolog a Post-it-ről, amit eddig talán nem tudott

A Post-it márka már több mint 35 éves. És az idők során a céges kommunikáció egyik meglehetősen fontos eszközévé vált. De nem csak az irodában használjuk, számos területen lehet a segítségünkre. Diákok tanuláskor, családok üzenethagyásra is gyakran használják. De mi a sztorija?

A Post-it-ot dr. Spencer Silver, a 3M kutatója találata fel. Ám a cég vezetői elsőre nem voltak túlságosan elragadtatva az ötlettől. Így először nem igazán lett belőle semmi. Eközben egy másik 3M kutató eléggé frusztrált volt amiatt, hogy a templomi kórusban rendszeresen kiesett a dalokat jelölő könyvjelzője. És rájött, hogy olyan könyvjelzőre lesz szüksége, ami “ragaszkodik”. De egyből nem jutott eszébe, csak később, hogy Silver fejlesztése alkalmas lehet erre. Amikor egy szemináriumon ült, rájött, hogy be kell szállnia a Post-it fejlesztésbe. Miután ugyanis egyre több hatás érte, úgy gondolta, a Post-it nem csak egy könyvjelző, hanem egy újfajta kommunikációs eszköz. Tesztelésre a 3M vállalati központját választották, ahol a dolgozók meglehetősen megszerették. Ezt követően több városban is megkezdték a termék forgalmazását. A marketingesek szó szerint kézbe adták a Post-it-et, a vásárlók pedig a próba után szinte egyből vásároltak. Vagyis sikeresnek bizonyult a termék. A 80-as évek közepén már vírus szerűen terjedt a Post-it híre. Az emberek jegyzeteltek rá, üzenetek hagytak vele a kollégáknak, könyvjelzőnek használták. És a Post-it 35 év eltelte óta még mindig ott van az irodai asztalokon.

 

Egy korábbi tanulmány szerint egy átlagos munkanapon egy dolgozó 11 Post-it üzenetet kap.

 

A Post-it az évek alatt egyébként Hollywood-ot is meghódította. A 25 éves évfordulón például a Grace klinika című sorozatban a két főszereplő a házassági fogadalmát Post-it-ra írta. És egy korábbi Szex és New York részben is használták. Az akkor már jól ismert ragasztós papírra írta Carrie barátja, hogy szakított vele.

 

Természetesen folyamatosak a fejlesztések is. Egyebek mellett létrehoztak egy Post-it Big Pad nevű óriás tömböt és egy Flag nevű, kimondottan dokumentumok oldalainak a jelölésére való eszközt. De sokáig sorolhatnánk még, hogy mennyi mindent újítanak.

 

A Post-it továbbá együttműködik az Evernote nevű jegyzetelő alkalmazással. Segítségével lehetővé válik, hogy a Post-it üzeneteket egy mozdulattal digitalizáljuk.

 

A Post-it mára 150 országban kapható, köztük Magyarországon. És ahogy a világ más tájain, nálunk is elmaradhatatlan része egy irodának. Ezért, ha Ön is szívesen használja, ne hagyja ki, amikor az irodai rendelés csomagját állítja össze. Jó, ha mindig ott van a kezünk ügyében.