Nem elég a jó szkenner, azt is tudni kell, mit és hogyan digitalizáljunk

szkennelés

Az irodai munka során és otthon is előfordul, hogy egy-egy hagyományos, papír alapú fotót, újságcikket vagy valamilyen dokumentumot digitalizálnunk kell. Igen ám, de nem mindegy, hogy ezeket hogyan szkenneljük. Számít a felbontás, a beolvasás módja és az is, hogy milyen formátumba és hova mentsük ezeket. Most elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A szöveges dokumentumok szkennelésekor figyeljünk arra, hogy ne képként digitalizáljuk azokat. Lehetőleg optikai karakterfelismerős szkennerrel dolgozzunk. Vagyis használjunk OCR programot. Ezek többnyire járnak a szkennerhez, de akár le is tölthetünk ingyenes verziókat az internetről. Ez, mármint a karaktelfelismerős szkennelés egyrészt azért fontos, mert így könnyedén kiemelhetünk és szerkeszthetünk szövegrészeket. Másrészt egy szöveges dokumentumban akár kereshetünk is szövegrészeket. Ez a nagyobb terjedelmű anyagoknál meglehetősen hasznos.

Viszont fotók szkennelésekor karakterfelismerésre nincs szükség. Itt inkább a minőségre célszerű koncentrálni. Ha fényképet digitalizálunk, állítsuk be a dpi-t. Ha jó minőséget szeretnénk, legalább a 300 dpi-t válasszuk. Viszont, ha kiválót, akkor ennek többszörösét célszerű beállítani. Fényképek esetében 300 alá ne menjünk. Ezért, ha fotó szkennelésre keresünk beolvasót, csakis olyat válasszunk, ami minimum ekkora felbontásra képes.

Figyeljünk továbbá a fájl formátumára is. Ha takarékoskodnánk a hellyel, lehet JPG-be rögzíteni, de mi ezt nem javasoljuk. Ugyanis így már egy tömörített képet kapunk. Ha fotót szkennelünk, mindig TIFF-be digitalizáljunk és ha szeretnénk, később, a retusálás, a képvágás után mentsük a fotóinkat tömörített képfájlba.

A harmadik dolog a mentés. Ezt az előbb már érintettük, de fontos megjegyezni: lehetőség van arra is, hogy a szkenner egyből a felhő tárhelyünkre továbbítsa a digitalizált anyagokat. Így, ha egy helyen gyűjtenénk a családi fotókat, esetleg azokat egyből megosztanánk másokkal is, akkor olyan szkennert vásároljunk, ami erre is képes.

Persze ez a munkahelyi szkennereknél is hasznos funkciónak tekinthető.

Mi a megfelelő szkenner kiválasztásában segítünk, nézze meg az Irodatech24 irodaszer webáruház szeknnerkínálatát itt!