Nem mindegy, milyen papírt vásárol az irodai nyomtatáshoz

Másoló papír

Milyen papírt válasszunk, ha minőségi nyomatokat készítenénk és milyet, ha csak gyorsan fénymásolnánk? A 80 grammos elvileg mind a kettőhöz jó lehet, de a 80 és 80 grammos papír között is van különbség. Úgyhogy érdemes kicsit jobban körülnézni. Mutatjuk, miért különböznek az árak, miközben hasonlóak a tulajdonságok.

Van tehát magyarázat arra, hogy miért olcsóbb az egyik 80 grammos papír a másiknál. A különbség a márka mellett a fehérségben, a felhasználhatóságban és a papír előállításának módjában keresendő.

 

Vagyis lehet egy 80 grammos papír magas fehérségű és átlagosan fehér. Lehet olyan, ami nem javasolt színes nyomatokhoz, vagy nem igazán alkalmas tintasugaras vagy lézer nyomtatásra. Vannak olyan papírok, amik mindkettőhöz bátran használhatók és olyanok is, amik fénymásolókhoz és színes, valamint fekete-fehér nyomatok előállításához is megfelelőek. És még a felületük is fényes.

 

Ez utóbbi kategóriába az extra papírok tartoznak, ezek nyílván többe kerülnek. Viszont, ha ilyen nyomtató papírt vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy kifogástalan lesz a megjelenés. Már, amennyiben a nyomtatónk is képes a minőségi nyomtatok előállítására.

 

A hagyományos irodai papírok általános tulajdonsága, hogy nyomtatásra és másolásra is alkalmasak – ez a második kategória. Tudunk ezekre lézer és tintasugaras nyomtatóval is nyomtatni, viszont a megjelenés minősége itt már valamivel gyengébb – ezért olcsóbbak is, mint az extra nyomtató papírok.

 

A legalsó kategória a másoló papíroké. Ezek, ahogy a nevükben is szerepel, inkább csak egyszerű másolatok készítésére valók. Az igazán igényes megjelenítést nem teszik lehetővé. A felületük is matt. Viszont a legtöbb ilyen másoló papír univerzálisan használható. Szóval mindennapi irodai munkához ideális. Praktikus és gazdaságos.

 

Látszik tehát, nem elég csak a papír súlyára figyelni, a tulajdonságokat is célszerű megnézni. Ha másoláshoz keresünk papírt, valószínűleg az olcsóbbak között kell nézelődnünk, viszont, ha komolyabb nyomatokat állítanánk elő, esetleg marketing anyagokhoz keresünk papírt, kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlni, még akkor is, ha elég a 80 gramm súlyú papír.

 

Még több információ az Önnek megfelelő papírokról itt!