OEM toner, újragyártott vagy kompatibilis patron – Mi a különbség?

Az olvasói visszajelzések alapján úgy látjuk, érdemes kicsit közelebbről megnézni, hogy mi a különbség az OEM tonerek, a kompatibilis tonerek és az újragyárott, utángyártott tonerek között. Sokan ugyanis még nincsenek tisztában a különféle változatok előnyeivel és hátrányaival. Mutatjuk.

Nézzük először, hogy mi az az OEM toner. Ezt az elnevezést így kevesen használják. Ez egy rövidítés: az Original Equipment Manufactured kifejezésekből ered. Azaz eredeti tonert jelent. Vagyis a gyártó eredeti tonerét takarja.

 

Az utángyártott vagy újragyártott toner is egy OEM festékkazetta, csak itt a korábbi tevékenység során elhasználódott alkatrészeket kicserélik, feljavítják, tesztelik, és így hozzák ismét forgalomba. Ezek alapján látszik, hogy itt is eredeti tonerről van szó, csak újrahasznosított változatról. Ebből a szempontból pedig környezetkímélőnek is tekinthető. Ráadásul jóval olcsóbb, mint a társai.

 

Viszont itt érdemes megjegyezni, hogy utángyártott tonert csak megbízható forgalmazótól szerezzünk be. Olyan helyről, ahol garantálják azt, hogy minden kopó alkatrészt kicseréltek és teszteltek.

 

A kompatibilis toner egy teljesen új nyomtató festékkazettát jelent. Ezek a tonerek teljesen új alkatrészekből épülnek fel, ugyanúgy, ahogy az eredeti toner is. És minőségben is az eredetihez közelítenek. Végülis egy másolatot jelentenek. Egyes szakértők ezt tartják a legbiztonságosabb megoldásnak, hiszen ha valaki ilyet vásárol, ugyanolyan új tonert kap, mintha egy eredeti festékkazettát vett volna. És olyat, amit nem használtak még soha. Tehát tényleg ez tekinthető a legbiztonságosabbnak. Vagyis itt a legkevesebb a hibaszázalék.

 

Bár a professzionális gyártók az újragyártás során sem hibáznak. A szakszerű ellenőrzésre ugyanis előírások kötelezik őket. Csak így kaphatnak minősítéseket. Ezek alapján az újragyártott tonerek is biztonságosak.

 

A nagy nyomtatógyártó cégek egyébként küzdenek a kompatibilis tonerek elterjedése ellen. Sokszor említik, hogy az így gyártott termékek azért nem egészen olyanok, mint az eredetik. Mások viszont azt állítják – és a vásárlói tapasztalatok is azt igazolják -, hogy megéri ilyen festékkazettát vásárolni. Nincs hiba, jó a minőség, és még olcsóbb is.

 

Ha már az áraknál tartunk, érdemes tudnunk, hogy melyik mennyibe kerül.

 

Az OEM ugye a legdrágább. Ezután következik a kompatibilis toner, majd az újragyártott festékkazetta. Ez utóbbival egyébként sokat takaríthatunk meg. Környezetbarátabb megoldásnak is minősül, és biztonságos is. Viszont itt figyelni kell a megfelelő gyártó és forgalmazó kiválasztására. Ja, és minőségi kompromisszumot sem kell különösebben kötnünk. De, ha valamiért mégis bizonytalanok lennénk, válasszuk a kompatibilis tonereket. Ha pedig nem igazán számít, hogy mennyit költünk, és mindenképpen a gyártó termékére esküszünk, akkor az OEM toner a legjobb választás.