OEM, utángyártott nyomtató patron vagy újragyártott kellékanyag?

Tegyük rendbe a fogalmakat. Mit jelent az újragyártott toner, milyen egy OEM patron és mi az az utángyártott nyomtató kellékanyag?

Sokaknál nem világos, hogy melyik mit jelent. Ebből adódóan nem is nagyon tudják, melyiket érdemes választani, ha tonert, patront kell vásárolniuk a nyomtatóhoz. Így spórolni sem nagyon tudnak nyomtató festékpatron vásárlással. Ugyanis minden esetben a drága eredeti kellékanyagot szerzik be. Nem biztos, hogy ez a legjobb lépés.

 

Először nézzük a fogalmakat

 

Az OEM patron név a Original Equioment Manufacturer szavak kezdőbetűiből ered. Ez azt jelenti, hogy a toner gyártója megegyezik a nyomtatók gyártójával. Azaz a HP nyomtatóhoz kínált eredeti tintapatron egy OEM patron lesz.

 

Utángyártott toner az, amit nem az eredeti gyártó állít elő. Ettől függetlenül kompatibilis a termék a nyomtatónkkal, csak jóval olcsóbb. És ez nem egy hamasított terméket jelent, hanem egy, az eredetivel megegyező tonert, amit más márkanéven hoznak forgalomba.

 

Nálunk ezek az utángyártott tonerek egyébként prémium minőségűek. Azaz olyan tonerek, amik az eredetivel szinte megegyező minőségre képesek. A nyomtatási kép alapján mindennapi irodai használatra kiválóan alkalmasak. És – ahogy már korábban is írtuk – az OEM patronnál 70 százalékkal olcsóbbak.

 

A harmadik nyomtató patron típus az újragyártott vagy felújított. Ez azt jelenti, hogy az eredeti, de már használt toner kopó alkatrészeit kicserélik, és egy komoly teszt után újra feltöltve forgalomba hozzák. Ezek minősége is csaknem 100 százalékos. Mivel csak akkor forgalmazhatóak, ha bizonyos ISO szabályoknak megfelelnek. Ettől függetlenül mégis azt mondjuk, hogy ha minőségi sorrendet kellene felállítanunk, az első az OEM, a második az utángyártott, a harmadik pedig az újragyártott patron lenne.

 

És ebből a felsorolásból az is látszik, hogy ha nem eredeti toner vásárlása mellett döntünk, akkor az utángyártott tonert célszerű választani az újragyártottal szemben. Minőség vonatkozásban legalábbis ez tekinthető jobbnak. Igaz, árban valamivel versenyképesebb az újragyártott patron, de a különbség meglátásunk szerint elhanyagolható.

 

Kalkulálja ki, mennyit spórolna egy okos vásárlással!

 

Nézze meg nálunk, hogy a felsorolt festékpatronok egyes típusai mennyivel olcsóbbak az eredeti OEM kellékanyagokhoz képest! Óriási lehet a különbség.