Ön figyel erre nyomtatáskor? Sokat lehet spórolni

Többféle, a nomtatásra vonatkozó spórolási tippet írtunk már a blogunkban. Folgalkoztunk egyebek mellett azzal, hogy milyen papírt vagy tonert célszerű választani, és betűtípusok választásának fontosságáról is írtunk. De azt eddig még vettük szemügyre, hogy melyik betűkészlet pontosan mennyi takarít meg nekünk.

Ha spórolni szeretnénk, akkor az első lépés, hogy nem használunk nagy betűméreteket. A 12 pontos betű tökéletesen olvasható nyomtatásban. Továbbá segítheti a festék megtakarítást az is, ha kevés mondatot, szót emelünk ki. Vagyis viszonylag ritkán használjuk a kövér, bold lehetőséget a szövegszerkesztőben.

 

Igaz, festéket nem spórolunk vele, de a felhasznált papír mennyisége csökkenthető úgy, ha a sorközt is szűkebbre vesszük, és a margót is csak akkorára állítjuk, amekkorára tényleg szükség van. Ha ezeket megtesszük, már csökkentettük a nyomtatásra költött összeget, ide értve a papírfelhasználást is.

 

De a legtöbb festéket talán akkor takaríthatjuk meg, ha “spórolós” betűtípust használunk. Ilyenek a keskeny vonalvezetésű fontok. Egyebek mellett a Courier New, a Helvetica és a Comic Sans.

 

Ha például 12-es betűméretben Garamond betűt használunk, 1,27 százalékkal kevesebb tintát fogyasztunk, mintha Helvetica-t használnánk.

 

Ezt úgy számolták ki, hogy megnézték, a 12-es betűmérettel írt szöveg melyik betűtípus esetén mennyit foglal el az oldalból.

 

Ha tehát ez így van – mármint, hogy a Garamond betűvel ennyit spórolhatunk -, akkor egy terjedelmes szöveg esetén, mindennapi nyomtatáskor már mérhető lesz a kiadáscsökkenés.

 

De nem csak a Garamond lehet nyerő választás

 

A Garamond elvileg 4,47 százalékot, a Times New Roman 5,14 százalékot, a Calibri 5,29 százalékot, a Courier New 5,40 százalékot, a Helvetica 5,45 százalékot, a Comic Sans pedig 5,74 százalékot foglal el a kinyomtatott oldalunkból – ugyanazon szöveg esetén.

 

Ennél rosszabbul – a festékfelhasználást tekintve – a Cooper Black és az Impact teljesít.

 

Ha tehát spórolnánk a nyomtatáson és a papírfelhasználáson, válasszunk megfelelő betűtípust, továbbá a sorközökre és a margókra is figyeljünk.

 

Ha pedig még ennél is többet takarítana meg, válasszon a nyomtatójához megbízható minőségű, kedvező árú utángyártott tonert, tintapatront. Ehhez nézzen körül az Irodatech24 kínálatában!