Ön tudta ezeket a prezentációról?

Prezentáció

Prezentációt előadni nem könnyű. Számít, hogy milyen a technika, ami körülvesz minket. De az is lényeges, hogy ismerjük-e az alapszabályokat. Ön tudja, mire kell odafigyelni?

Fontos például, hogy ne a jegyzetünkben lévő szöveget olvassuk fel. És ne is azt, amit éppen kivetítünk. Azt mindenki el tudja olvasni, nekünk pluszt kell hozzáadnunk a kivetítettekhez.

De az se jobb, ha úgy beszélünk szabadon, jegyzet nélkül a témáról, hogy folyamatosan a kivetített prezentációt nézzük. Fontos ugyanis, hogy legyen szemkontaktus a közönséggel.

Figyeljünk arra, hogy a diák között ne tartsunk nagy szünetet, az előadást úgy tegyük érdekessé, hogy folyamatosan adjuk az információt – de ne hadarjunk! Persze célszerű arra is hagyni időt, hogy a hallgatóság feldolgozza a hallottakat. Vagyis az egyensúlyra sem árt odafigyelni.

Bizonyára sokszor hallotta már Ön is, hogy most kevés az idő, ezért ezt és ezt nem mondják el. Ne mondogassuk ezeket, ne mentegetőzzünk. Ha már így alakult, ez alatt az idő alatt is próbáljunk inkább hasznos információkat átadni az érdeklődőknek.

Ha tehetjük, vonjuk be a közönségünket is az előadásba. És amennyiben úgy látjuk, hogy valami nem érthető, vegyük át még egyszer. A leglényegesebb ugyanis, hogy célba érjen az üzenetünk.

De a legfontosabb, hogy tudjuk, mi a célunk az előadással. Ha ezt tisztázzuk magunkkal, akkor érdekesebbé tudjuk tenni a mondanivalót, mintha csak simán beszélnénk valamiről.

Ha pedig az elhangzott, érdekes információk mellé vizuális élmény is társul, nagyobb esélyünk van a sikerre. Legyen tehát minőségi a prezentációs dia.

És persze ne hadarjunk, a viccelődéssel pedig csak óvatosan.

Csak a spontán vicc lehet jó, az előre megírt poénnal kevesen tudnak jól bánni. Szóval ezt ne erőltessük, ha nem muszáj.

Még egyszer tehát: egy előadás akkor jó, ha kellően laza, ha nincs benn túl sok szakma. Érthető és informatív. Nem túl gyors és nem is lassú. És az a jó előadó, aki szemkontaktust tart a közönségével, és nem igazán használ vázlatot. Vagyis szabadon mondja el a tudnivalókat. És persze érdekes, informatív, igényes diákkal egészíti ki a prezentációt. Továbbá jól használja a bemutatásra alkalmas prezentációs eszközöket.

Ezekre figyeljünk!

Ha megfelelő prezentációs eszközöket keres, mi segítünk. Az Irodatech24 webáruházában szinte minden szükséges kelléket megtalál. Nézzen körül itt!