Pályázatok, jogszabályok, terjedelmes dokumentumok – így jelölje ki hatékonyan a lényeget

Volt már úgy, hogy a kinyomtatott szöveghalmazban nehezen igazodott el? Ha irodai munkát végez, ez valószínűleg előfordult Önnel is. A több száz oldalas anyagokat egyszer csak-csak átolvassuk, de ha utóbb is szeretnénk a konkrétumokról gyorsan tájékozódni, akkor bizony szövegkiemelőre szükségünk lesz. De nem mindegy, milyet használunk, és az sem, hogyan emeljük ki a lényeget.

Először is, ha fontos információt találunk, azonnal emeljük ki. Használjunk ehhez lehetőleg élénk színű szövegkiemelőt. És ne csak egyet. Legyen egy fő kijelölőnk és több olyan, amivel a kiegészítő információkat húzzuk ki.

 

Alkossunk egy úgynevezett kulcsszöveget, ami arra szolgál, hogy ránézésre tudjuk, miről szól az adott fejezet. De ügyeljünk arra is, hogy ne jelöljük ki az egész dokumentumot, hiszen akkor nem vagyunk sokkal előbbre. A szövegkiemelő nem arra való, hogy csak az egyébként is kövérrel szedett szövegeket jelöljük ki újra. Fontos, hogy a másik színünkkel a másodlagos, de éppen úgy fontos információkat is megjelöljünk.

 

De, ha a szöveget magunk és mások számára később is gyorsan értelmezhetővé szeretnék tenni, akkor a szövegkiemelők mellett használjunk post-it jelölőket is. A kiegészítő, számunkra iránymutató megjegyzéseket ezekre írjuk, és ragasszuk a megfelelő helyre. Használjunk továbbá jelölőcímkéket. Ha így teszünk, az összerendezett dokumentumban is azonnal tudjuk, hogy hol kell keresnünk az adott információt, hiszen a különféle színek alapján ez rendkívül egyszerűvé válik. A jelenleg kapható jelölőcímkék egyébként  írható felületűek és élénk, fluoreszkáló színűek. És természetesen öntapadók. Szóval könnyen leegyszerűsíthetjük velük az iratkezelést.

 

Bátran írjon jegyzeteket az oldal margójára, de lehetőleg olyan írószert használjon (ceruzát ne), ami nem kenődik. És a többszöri papírforgatás után is olvasható marad.

 

Még egyszer tehát: ha szeretné később is egyszerűen átláthatóvá tenni a terjedelmes szöveges dokumentumait, akkor a szövegkiemelő mellett használjon post-it-ot jegyzetelésre, írjon megjegyzéseket minőségi, nem elkenődő tintájú tollal a margóra és a jelölőcímkéket is alkalmazza bátran az iratrendezéshez.

 

Mi az ilyen típusú irodai munkához való irodaszerek kiválasztásában is segítünk. Nézzen körül az irodatech24.hu irodaszer webáruházunkban.