Pendrive: csak óvatosan az adatainkkal, akár mentjük, akár töröljük azokat!

A pendrive el- és kikerülhetetlen része a mindennapjainknak! A digitális technológia elterjedésével ma már sokunkról elmondható: pendrive-on hordjuk magunkkal szinte az egész életünket. Apró kütyükre mentjük a fotóinkat, teljes hanglemez- vagy filmgyűjteményünket, az iskolai jegyzeteket és a dolgozatokat, a munkahelyi dokumentumainkat. Az adathordozók használatánál azonban a biztonsági szempontokat is figyelembe kell vennünk!

Korunkban óriási teret hódítottak meg a digitális adathordozók – az asztali számítógépek, notebookok, pendrive-ok, USB kulcsok, memóriakártyák. Egyre kisebbek, mégis egyre több adat tárolására és előhívására képesek. Minél kisebbek azonban, annál könnyebb őket elveszíteni vagy akár ellopni.

 

Kétségtelen, kütyüink elvesztése számos biztonsági kockázatot vet fel. Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha bizalmas magán-, illetve céges információink illetéktelen kezekbe jutnak. Az adatok elvesztése – mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek – komoly eszmei, s nagyon gyakran jelentős anyagi károkat okozhat. Nyilvánvaló tehát, hogy a pendrive-ok, egyszerűbben szólva a kütyük használatának terjedésével egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az adatvédelemre, a hatékony biztonsági technikákra.

 

Az adatvesztés elkerülésének talán az egyik legegyszerűbb módja, ha biztonsági mentéseket készítünk az anyagainkról. Természetesen ez nem véd meg attól, hogy adataink, anyagaink idegen kezekbe kerüljenek, de – ha az elmentett másolatokat földrajzilag más-más helyen tároljuk – tűz- és vízkár, betörés, lopás esetén is megőrizhetjük a dokumentumainkat.

 

Az IT biztonságtechnológia ma már számos megoldást nyújt az adatvédelemre. Lehetőségünk van számítógépeink, okostelefonjaink erős, egyedi jelszóval, illetve képernyőzárral, billentyűzárral történő védelmére. Különféle titkosító programok adnak lehetőséget arra, hogy dokumentumainkat jelszóval védve tároljuk, s napjainkban már olyan pendrive-ok is rendelkezésre állnak, amelyek automatikusan titkosítják a rajtuk tárolt információkat. Ma már korszerű biztonsági programok garantálhatják számunkra, hogy eszközeinket távolról elérve, akár egy sms-ben küldött utasítással törölhetjük azok adattartalmát.

 

Természetesen adataink illetéktelen kezekbe kerülésétől akkor is tartanunk kell, ha adathordozóinkat leselejtezzük, korszerűbbekre cseréljük, de tartalmukat nem megfelelő szakértelemmel töröljük. Sem az operációs rendszer újratelepítése, sem a gyári beállítások visszaállítása, sem a merevlemez újraformázása nem ad teljes körű védelmet az adatvisszaállító szoftverekkel szemben. A speciális, minősített adattörlő szoftverek erre is jó megoldást kínálnak: a törölt adatok helyét ugyanis ezek a programok egy algoritmus segítségével írják felül, így biztosítva azt, hogy az adatok örökre törlődjenek.