Utángyártott patron vagy utántöltött? Nem mindegy

utángyártott toner

Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora különbség van az utántöltött és az utángyártott patronok között. Pedig nem árt, ha tudjuk, hogy melyiket célszerű választani az irodába.

A név alapján egyébként lehet következtetni, hogy az utángyártott patronok gyakorlatilag megegyeznek a gyártó eredeti tintapatronjának a tulajdonságaival. Nagyjából olyan ez, mint az utángyártott akkumulátor. Valamivel persze kevesebbre képes, mint az eredeti, de ezt többnyire kompenzálja az ár. Olykor nem is kicsit. A különbség egyébként nem a minőségben mutatkozik meg, hanem a mennyiségben. Az utángyártott patronnal valamivel kevesebbet tudunk nyomtatni. De – ahogy írtuk – ez az árában megmutatkozik.

 

Az utántöltött patronoknál már más a helyzet. Itt jelentősen kevesebb az élettartam, és minőségben sem mindig hozzák az elvártakat. A nyomatok általában jócskán elmaradnak az eredeti és az utángyártott patronokkal készítettektől.

Kísérletezni persze lehet, csak nem biztos, hogy érdemes. Főleg nem az irodákban, ahol általában nem engedhetjük meg, hogy a minőségben kompromisszumot kössünk.

 

Persze sokszor az irodaszereknél is szeretnénk spórolni – érthető módon -, főleg, ha komoly mennyiségben van szükségünk eszközökre, nyomtatóba való patronra, tonerre.

 

Ha ez a terv – mármint a spórolás -, akkor válasszunk inkább utángyártott tintapatront az eredeti helyett. De az utántöltött verziókat inkább hagyjuk. Azért sem érdemes az utóbbit megvenni, mert nagyobb az esélye annak is, hogy kifolyik a festék az utántöltött tartályból a nyomtatóba, így tönkre is mehet a készülékünk. Valószínűleg az a pár száz forint spórolás nem ér ennyit.

 

Sőt van, ahol az utántöltött patront hasonló áron adják, mint az utángyártott verziót. Így nincs spórolás, és még a minőség is gyenge, valamint a nyomtatóra nézve is rizikós a dolog. Szóval, ha javasolhatjuk, mindenképpen nézzük meg, hol vásárolunk. Lehetőleg megbízható irodaszer webáruházat keressünk. Olyat, ahol láthatóan van választék és tudjuk, hogy értenek a nyomtatási kellékekhez.