Vezeték nélküli nyomtatás beállítása – legjobb, ha ott a printeren a WPS felirat

Vezeték nélküli nyomtatás beállítása. Ön is beírta már ezt a négy szót az interneten a kereső mezőbe? Nincs egyedül. Ezért most adunk egy kis segítséget, hogy miként célszerű a vezeték nélküli átvitelre képes nyomtatónkat úgy beállítani, hogy ne kelljen kábeleket használni.

Nos, amennyiben beszereztük az áhított gépet, és látjuk is rajta a wifi jelét vagy feliratát, akkor több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, hogy a számítógépünkről – legyen az Windows alapú vagy akár egy Mac OS rendszerű termék – nyomtatni lehessen.

 

Nézzünk először az összeillesztésre egy hagyományosabb módot. Ehhez szükségünk lesz a nyomtatón kívül egy routerre is – akár egy teljesen egyszerű is megfelel erre a célra.

 

Kössük össze a nyomtatónkat a számítógéppel egy nyomtatókábellel, és telepítsük a készülékhez kapott nyomtató szoftvert, amin aztán konfigurálhatjuk az otthoni vagy az irodai hálózatunkat. Állítsuk be router kapcsolatra a nyomtatót, ezután pedig már nem is lesz szükségünk a nyomtató kábelére.

 

Megkönnyítheti a dolgunkat, ha olyan nyomtatót keresünk az áruházakban, amelyen megtalálható a WPS felirat. Ez kifejezetten egy kényelmi funkciót jelez. Olyan felhasználók számára készített beállítási módot, akik – úgymond – nem járatosak túlzott mértékben a hálózatok beállításában, az útválasztók, a hozzáférési pontok menürendszerében.

 

Mindent összevetve leegyszerűsíti a csatlakozást vezeték nélkül. Ehhez azonban olyan routerre lesz szükségünk, amin megtalálható a WPS gomb. A legtöbb nyomtató esetében a beállítások sora annyira lecsökken, hogy elég megnyomnunk a nyomtatón található wifi gombot, amit jelzőfény igazol vissza, és villogásával jelzi számunkra a hálózati állapotot. Ha a jelzőfény világít, akkor két percünk van arra, hogy a routerünkön megnyomjuk a WPS gombot. Ilyenkor a nyomtató ledje villog, tehát keres. Majd amikor kapcsolódott a routerre, akkor folyamatosan világít, és készen is vagyunk. Telepítsük a mellékelt szoftvert a számítógépünkre, és kezdődhet a nyomtatás.

 

A boltok polcain sokkal „okosabb” eszközöket is találhatunk. A mindent mindennel összekapcsolás elvén akár okostelefonunkról is nyomtathatunk a legújabb nyomtatókkal, hiszen beépített wifijük révén mindössze csak le kell töltenünk a tabletünkre vagy az okostelefonunkra a gyártó ingyenes alkalmazását és már kapcsolódhatunk is a nyomtatóra. Ennyi az egész. Emellett, hogy még fokozzuk a dolgokat: ha a nyomtatónk képes az NFC kapcsolódásra, amit általában egy jól látható ponton feliratoznak is, és okostelefonunk szintén NFC képes, úgy a kapcsolódáshoz elég csak odaérintenünk a telefont az NFC pontra, és már kapcsolódott is egymással a két készülék.

 

A technológia fejlődésével pedig a nyomtatókon is megjelentek az LCD kijelzős panelek, amelyeken hálózatokra kereshetünk, engedélyezhetjük vagy letilthatjuk a kapcsolódásokat, így kialakítva a teljesen biztonságos hálózatot akár egy irodában is. Csupán csak arra kell figyelnünk, hogy ne legyünk túl messze a nyomtatónktól.